november 1, 2018

V vsem so z nami in ob nas

1. november je dan, ki nas še tesneje poveže s spomini, občutki, predniki, angeli in življenjem nasploh. Marsikdo verjame, da duše umrlih ostajajo z nami tudi po tem, ko njihovo telo leže k večnemu počitku. Da nam pošiljajo sporočila, nas pazijo, opozarjajo, se z nami lahko veselijo novega življenja …

Naši pokojniki nam sporočajo, da so z nami preko peres, preko kovančkov na nenavadnih mestih; tako, da slišimo njihovo/našo pesem, slišimo korake, vidimo sence in obrise, elektrika in aparature nagajajo ... (Fotografija je simbolična.)

O tem, kako nam naši predniki sporočajo, da so z nami, smo povprašali Urško Puš, ki je v Sloveniji zelo poznana kot medij za komunikacijo s pokojnimi. Med drugim nam je povedala, da „če ne čutimo, da bi šli na pokopališče, lahko pokojnim svečko prižgemo doma. Ne štejejo obiskov na grobu. Veseli so, če se jih spomnimo in obeležimo njihov spomin. Lahko z njihovo najljubšo pesmijo, hrano. Lahko damo za mašo. Karkoli čutimo, da je prav za nas oziroma kar lahko v tistem danem trenutku naredimo.“ Ob današnjem prazniku, dnevu spomina na mrtve, pa nam priporoča, da se svojih pokojnih spomnimo z radostjo in mirom v srcu, pa tudi z vedenjem, da so oni našli svoj spokoj. „Ne ustavljajte solz, ne ustavljajte misli. V vsem so z vami in ob vas ...“ nam še priporoča Urška Puš. Celotnemu pogovoru z njo pa prisluhnite v spodnjem posnetku. (AK) 

Datoteke

Z URŠKO PUŠ O DOTIKIH ONOSTRANSTVA