julij 1, 2016

V zadnjem predpočitniškem Mehu so nas obiskali Murni

Zadnja junijska oddaja Nedeljski meh je na Štajerskem valu minila v znamenju ansambla Murni. Gre za mlad 4-članski glasbeni sestav, ki prihaja iz okolice Šentjurja in je letos nase zelo opazno opozoril na več narodnozabavnih festivalih – nazadnje (že po snemanju v našem studiu) in najopazneje v Števerjanu, kjer so Murni postali absolutni zmagovalci festivala.

Izmed Murnov nas je v studiu obiskal Elvis Govedič. Med drugim je priznal, da so v ansamblu svoje ime dobili po murnčkih, ki v številnih basnih veljajo za vesele godce med živalmi.

V studiu nas je v imenu vseh članov obiskal harmonikar Elvis Govedič, ki nam je zaupal, da so Murni sicer mladi po letih, a imajo vsi po vrsti radi malce starejše reči. Kar je pomemben podatek, če se sprašujete, od kod jim nekoliko drugačna zven in izgled. Ansambel MURNI sestavljajo štirje člani: brata Elvis (harmonika, vokal) in Denis Govedič (klarinet, saksofon, vokal) ter Miha Bantan (kitara, trobenta, vokal) in Miha Gunzek (bariton, bas kitara). V tej glasbeni zasedbi nastopajo že dobri dve leti in pol, njihovi  vzorniki pa so Šentjurski muzikanti. Tudi sicer se fantje zavzemajo za  ohranjanje starejše ljudske glasbe z moškim petjem, o sebi pa radi povedo, da so prepoznavni po »šentjurskem stilu igranja« in njihovih oblačilih. Kako zveni ta stil, lahko slišite v vižah, ki smo jih zavrteli v oddaji. Predloga za malce poseben izgled njihove noše pa izvira iz meščanskega stila oblačenja v začetku 20. stoletja; celotni podobi so Murni okoli vratu dodali rutico, kakršno so nosili tudi sloviti šentjurski skladatelji Ipavci.  

Murni se v svojem lahkotnem, godčevskem načinu radi ozirajo na teme iz vsakdanjega življenja; v njihovih melodijah slišimo o zgodah in prigodah preprostega človeka, pogosto pa so njihova besedila obogatena tudi z zvenom domačega narečja. Da s svojo energijo, preprosto šegavostjo in pozitivnim pogledom na svet še kako osvojijo poslušalce, pa so letos dokazali tudi na vseh festivalih slovenske domače glasbe. Za njimi je namreč izredno uspešno festivalsko polletje. Če so bili lani tak čas zelo veseli finalnega nastopa na festivalu Števerjan, so letos v zagonu pobrali lepo bero najvišjih nagrad: maja so zmagali na festivalu Pesem Lunce (in si za nagrado prislužili profesionalno snemanje videospota) v Šmarju pri Jelšah, odlično so predstavili štajersko narečje na 16. Večeru narečnih viž v Škofji Loki, odnesli domov bronastega vurberškega zmaja in nagrado za najboljšo vižo  po mnenju radijskih postaj na 25. festivalu Vurberk, le dan za tem pa še srebrno nagrado na 14. festivalu domačih ansamblov za Veliko nagrado Savinjske doline v Mariji Reki; za piko na i so Murni pred nekaj dnevi postali še absolutni zmagovalci festivala v Števerjanu. Za odličen festivalski pohod jim seveda čestitamo tudi radijci Štajerskega vala!

Povejmo še, da so  Murni pred nekaj dnevi predstavili svoj prvi videospot. Z njim so izkoristili svojo prvo letošnjo festivalsko nagrado, viži Super kmjet pa tako priskrbeli simpatično video zgodbo. Tako video posnetek kot tudi audio posnetek pogovora v studiu Štajerskega vala vam pripenjamo spodaj in vam s poslušanjem še zadnje predpoletne oddaje želimo prijetne počitnice. Z novimi oddajami Nedeljski meh pa se spet slišimo v začetku septembra.

 

Galerija slik