december 29, 2015

V Žalcu nov center za zbiranje odpadkov

V prvih dneh novega leta bo v Žalcu še uradno vrata odprl nov zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov. Gre za pomembno pridobitev, ki bo občini prinesla tudi prihranek.

Nov zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov stoji na območju poslovne cone Nivo.

Z naložbo do prihranka
V Žalcu doslej niso imeli lastnega centra za ločeno zbiranje odpadkov. Doslej je namreč za to skrbelo podjetje Surovina, ki mu je občina za upravljanje letno plačevala več kot 80.000 evrov. Nova pridobitev bo tako omogočila prepotrebni prihranek. Z novim zbirnim centrom, za katerega je občina Žalec odštela dobrih 290.000 evrov, bo upravljalo celjsko komunalno podjetje Simbio. Odlaganje odpadkov bo za uporabnike enostavnejše, kot je bilo doslej. »Zbirni center je zgrajen v dveh nivojih. Uporabniki se bodo na nivo dvignili po dovozni rampi in odpadke bistveno lažje odložili v kontejnerje,« pravi Aleksander Žolnir iz žalske občine.

Obeta se strožji nadzor
Uporabniki bodo v novem zbirnem centru odpadke odložili na običajen način, pri čemer se bodo morali legitimirati z dokazilom o plačilu odvoza odpadkov. Obeta pa se strožji nadzor nad odlaganjem odpadkov podjetnikov, zlasti manjših, ki do tega brez plačila niso upravičeni. Vsak bi namreč moral za to imeti sklenjeno ustrezno pogodbo. Na žalski občini pričakujejo, da bo zaradi poostrenega nadzora odlaganja odpadkov njihova količina manjša. (NS)