oktober 24, 2016

V Spodnjesavinjski dolini znova na nogah

Združenje civilnih iniciativ Savinjske regije je znova protestiralo proti gradnji hitre ceste Velenje-Šentrupert. Še enkrat več je opozorilo, da je predlagana možnost umestitve ceste neupravičena, predraga in škodljiva za okolje. 

Prebivalci Spodnje Savinjske doline se ne dajo. V soboto so v Parižljah pripravili velik protestni shod.

Namesto ene povezave kar dve?
Ključni argumenti civilnih iniciativ, ki nasprotujejo načrtom države, so, da želi namesto ene učinkovite povezave zgraditi kar dve. Prvo, ki jim je navečji trn v peti, želi zgraditi med Šentrupertom in Velenjem. Študije, na katere se sklicujejo, so pokazale, da je predvidena možnost bistveno predraga in bo na škodljiv način posegla v okolje. Uničila naj bi več hektarjev kmetijskih površin, zaradi njene umestitve pa bi morali po nekaterih podatkih preseliti kar 43 družin. Ta cesta naj bi bila 188 milijonov evrov dražja od druge cestne povezave , ki naj bi jo zgradili po že obstoječi trasi Arja vas-Velenje. Njena gradnja bi bila, glede na vrednotenje obeh možnosti, hitrejša, bi manj posegala v okolje in bila predvsem za več kot polovico cenejša. „S tem, ko država predlaga gradnjo tudi trase Arja vas-Velenje, dokazuje, da je s predvideno cestno povezavo Šentrupert-Velenje nekaj res narobe,“ je povedal predstavnik Civilne iniciative Braslovče Urban Jeriha.

Okoljsko ministrstvo ne prisluhne
Omenjene civilne iniciative so na ministrstvo za okolje in prostor naslovile že 18 zahtev za ponovno vrednotenje trase hitre ceste Velenje-Šentrupert. „Pretekla vrednotenja te hitre ceste so v preteklosti že imela dokazane napake, kar je ministrstvo ugotovilo tudi samo. Če ne bo upoštevalo zdrave pameti in lastnih ugotovitev, nam očitno ostanejo le še pravna sredstva,“ pove Jeriha. Država jim doslej, kljub številnim pozivom in protestnim shodom, še ni bila pripravljena prisluhniti. (NS)