januar 22, 2018

Zakaj je Kozjanski park ostal brez direktorja?

Teo Hrvoje Oršanič ni več direktor javnega zavoda Kozjanski park. Postal je namreč direktor Zavoda RS za varstvo narave. Kozjanski park bo do nadaljnjega vodila vršilka dolžnosti direktorice Valerija Slemenšek.

Teo Hrvoje Oršanič in Valerija Slemenšek ob Prazniku kozjanskega jabolka.

Oršanič izbran med tremi kandidati
Vlada je minuli petek z mesta direktorja Kozjanskega parka razrešila Tea Hrvoja Oršaniča in ga imenovala za direktorja Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN). Za v. d. direktorico Kozjanskega parka je izbrala Valerijo Slemenšek. Za funkcijo direktorja ZRSVN so se sicer potegovali trije kandidati. Da je Oršanič najprimernejši kandidat, so se na Ministrstvu za okolje in prostor odločili po pregledu vlog ter vizij razvoja in delovanja ZRSVN. "Mag. Teo Hrvoje Oršanič je končal študij gozdarstva, leta 2005 pa še podiplomski študij na Biotehniški fakulteti in pridobil naziv magister znanosti s področja varstva narave dediščine. Ima 33 let delovne dobe, 10 let delovnih izkušenj je pridobil v gospodarstvu in 23 let v javnem sektorju, od tega 15 let na vodstvenih delovnih mestih," so zapisali na ministrstvu. Mandat traja štiri leta z možnostjo ponovnega imenovanja.

Slemenškova kandidatka za direktorski stolček
Valerija Slemenšek bo delo v. d. direktorice opravljala do imenovanja novega direktorja, vendar najdlje za eno leto. Slemenškova je magistrica ekonomskih znanosti in poslovnih ved, v Kozjanskem parku je bila doslej vodja službe za splošne zadeve. Kot napoveduje, se bo najverjetneje potegovala tudi za direktorico s polnimi pooblastili. Ministrstvo za okolje naj bi po njenih navedbah razpis za direktorja nemudoma objavilo. V Kozjanskem parku je sicer 17 redno zaposlenih, v program javnih del je vključenih pet delavcev, ena delavka je zaposlena preko projekta. Zavod letno razpolaga z okoli 600 tisoč evri proračunskega denarja. Njegova glavna naloga je skrb za ohranjanje naravne dediščine. (SP)