september 26, 2018

Varni v zmagovalnih rokah celjskih reševalcev

Če ste že kdaj klicali nujno medicinsko pomoč, potem veste, kako zelo smo odvisni od znanja reševalcev. Da smo v dobrih rokah, so v minulih dneh na Rogli dokazali celjski reševalci, ki so osvojili vsa prva mesta. Preverili smo, kako jim je to uspelo in kaj vse so počeli.

Zmagovalni ekipi Nujne medicinske pomoči Urgentnega centra Celje, ki so jo sestavljali (z leve proti desni) Matjaž Vrbinc, Jernej Jeromel, Tilen Menart, sodnik in inštruktor Matej Mažič, Denis Verdel in Darko Zabukovšek.

Celjski reševalci tudi najbolj srčni
Na 12. strokovno-izobraževalnem tekmovanju ekip nujne medicinske pomoči na Rogli je letos sodelovalo 24 ekip, 22 iz Slovenije in dve iz sosednje Hrvaške. In v tej konkurenci sta, v tekmovalnem delu srečanja, vsa prva mesta letos osvojili reševalni ekipi Urgentnega centra Celje. Letos so ekipo z zdravnikom sestavljali reševalca Jernej Jeromel in Tilen Menart z zdravnikom Matjažem Vrbincem. Ta je v skupnem seštevku za najboljšo ekipo pometla z vso konkurenco in osvojila odlično prvo mesto pred ekipama iz Ljubljane in Međimurja. Ekipo brez zdravnika pa sta sestavljala reševalca Denis Verdel in Darko Zabukovšek. Tudi onadva sta premagala vso konkurenco in zasedla prvo mesto med ekipami brez zdravnika pred ekipama iz Škofje Loke in Trbovelj. V Celje, k ekipi Nujne medicinske pomoči z zdravnikom, je šel tudi pokal za »Najsrčnejšo ekipo«. V tej konkurenci je bila namreč po oceni statistov ocenjena kot najboljša.


Ekipa v akciji.

Kaj so počeli?
Ekip so morale med drugim pokazati znanje pri reševanju v veliki kemijski nesreči, oskrbeti poškodovanega motorista, reševati lovca, ki je na preži doživel srčni infarkt, oživljati odraslo osebo, otroka s hudo alergično reakcijo, celo v letalski nesreči so posredovale. V vseh scenarijih so se morali reševalci in zdravniki znajti pod različnimi vremenskimi pogoji ter v vseh delih dneva, tudi sredi noči, poleg tega pa so morali reševati tudi pisni test. O zahtevnem in zanimivem izzivu se je z doktorjem medicine, specializantom urgentne medicine in članom ekipe Matjažem Vrbincem pogovarjala Karmen Šemrl. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku. (NS)

Datoteke

Z MATJAŽEM VRBINCEM O IZJEMNEM USPEHU CELJSKIH REŠEVALCEV