april 9, 2016

Varno na kolo v Celju

IV. Osnovna šola Celje je v petek gostila zaključno prireditev že 4. regionalnega natečaja Varno na kolo. Iz območja Savinjske in Koroške regije so nagradili 16 šol. Učenci so predstavili in pokazali, kaj so se naučili, ob čestitkah in priznanjih pa so prejeli tudi nagrade.

Letos je v akciji Varno na kolo sodelovalo 87 slovenskih šol in 2.500 učencev.

Za večjo varnost in zdrav način življenja
Namen vseslovenske akcije, v kateri je letos sodelovalo 87 šol in okoli 2.500 učencev, je zagotavljanje večje varnosti najmlajših kolesarjev ter spodbujanje zdravega načina življenja in uporabe kolesa kot prevoznega sredstva, ki ne obremenjuje okolja. Akcijo je že četrto leto zapored pripravila družba Butan plin, ob strokovni podpori Javne agencije RS za varnost prometa, Kolesarske zveze Slovenije in partnerjev. Učenci in mentorji so v sklopu natečaja preučevali obvezno opremo kolesa in kolesarja ter razmišljali o kolesarjenju kot o zdravem načinu življenja. Opazovali so promet, nevarne poti in pripravili predloge za njihovo izboljšavo v svojem kraju. Na petkovi prireditvi v Celju so oganizatorji nagradili 16 sodelujočih šol iz Savinjske in Koroške regije. Vsi učenci so v znak zahvale za sodelovanje prejeli odsevne trakove, lučke in zvezke, njihovi mentorji pa zahvale in priznanja za osnovne šole. Regionalne podelitve priznanj, kot je bila v Celju, bodo ta mesec pripravili še v Kranju, Dolenjskih Toplicah, Ljubljani in Mariboru. Svečana razglasitev zmagovalcev letošnjega natečaja Varno na kolo pa bo maja v Ljubljani.

Na Celjskem lani 200 nesreč kolesarjev
Na območju Policijske Uprave Celje se je v preteklem letu zgodilo 200 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev. En kolesar je izgubil življenje, 26 je bilo težje poškodovanih. Na območju celotne države se je lani zgodilo 1.372 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih je kar 14 kolesarjev izgubilo življenje. Prav zato je po mnenju organizatorjev toliko bolj pomembno, da se najmlajši varne vožnje s kolesom naučijo že v otroštvu. Akcije, kot je Varno na kolo, po besedah Tomaža Lotriča iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Celje pomembno pripomorejo k večji narnosti vseh udeležencev v prometu, zlasti pa otrok. (NS)

Galerija slik