december 14, 2017

Varuhinja človekovih pravic prisluhnila Konjičanom

Tudi na Konjiškem ljudi pestijo najrazličnejše krivice. Nekaterim od njih je prisluhnila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki s sodelavci obiskuje lokalne skupnosti in se tako skuša čim bolj približati ljudem. To, kar sliši, potem prenese državi. In kaj so ji povedali Konjičani?

Varuhinja je po pogovorih z občani sedla za skupno mizo še z županom in predstavniki institucij in organizacij, ki si v lokalni skupnosti prizadevajo, da bi bilo kršitev človekovih pravic čim manj.

Ko mora zaposleni del plače vrniti delodajalcu
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v Slovenskih Konjicah poslovala prvič. Skupaj s sodelavcema je prisluhnila 30 različnim osebnim zgodbam. Te se nanašajo predvsem na težave pri iskanju zaposlitve, pri čemer imajo ljudje občutek, da so prosta delovna mesta že vnaprej "razprodana," težave povzročajo tudi delitve premoženja po zakonskih razvezah, nemalo je nasilja v družini in medsosedskih sporov. Posebej izrazita pa je potreba po brezplačni pravni pomoči. "Običajno ljudje na srečanja z menoj prinašajo kopico dokumentacije, ki so jo kopičili več let v najrazličnejših sodnih sporih in prosijo, da jim pojasnimo, kako naprej. Nezadovoljni so tudi, ker so državne službe slabo odzivne in vse teže dostopne," še navaja Nussdorferjeva, ob tem pa poudarja, da zadnje čase med ljudmi po vsej državi sliši vse več kritik glede načina zaposlovanja. "Dogaja se celo to, da morajo v nekaterih podjetjih, prevladujejo zasebna, zaposleni del osebnega dohodka delodajalcu vrniti v gotovini. Gre za grobo kršenje pravic. To so težke zgodbe, o katerih pa izkoriščani posamezniki zaradi strahu javno ne želijo govoriti. Bojijo se posledic. Mi jih spodbujamo, da takšne anomalije prijavijo inšpekciji," še poudarja varuhinja. Bila je presenečena, da v konjiškem okolju ni brezdomcev, s katerimi se sicer sooča vse več lokalnih skupnosti - prisluhnite ji v spodnji izjavi. Prav tako izjavi konjiškega župana Mirana Gorinška, ki pozdravlja delo varuhinje na terenu, toliko bolj, ker država sicer svoje urade vse bolj umika s periferije in se tako oddaljuje od vsakdanjih tegob državljank in državljanov. (BF)

Datoteke

VARUHINJA VLASTA NUSSDORFER

ŽUPAN MIRAN GORINŠEK