februar 1, 2017

Vedno pripravljeni pomagati

Varnost je dragocena dobrina. Žal nemalokrat ogrožena. Zato so toliko bolj dragocena prizadevanja različnih društev, ki pomagajo ob naravnih in drugih nesrečah. Občina Zreče je za njihovo pomoč in usposabljanje v letošnjem proračunu zagotovila dobrih 100 tisoč evrov. Približno toliko kot minula leta.

Zreški gasilke in gasilci za to plemenito delo navdušujejo mlade, ki še vedno radi vstopajo v gasilske vrste (Foto:N.A.)

Od gasilcev do gorskih reševalcev
Največ denarja gre za potrebe gasilstva, ki ljudem zagotavlja učinkovito pomoč ob požarih, naravnih in drugih nesrečah. Tako je občina letos za Gasilsko zvezo Zreče - Vitanje zagotovila 5.950 evrov; za PGD Zreče 47.060 evrov; PGD Stranice 14.070 evrov; PGD Gorenje 24.070 evrov; za Gorsko-reševalno službo Maribor (1.000 evrov); Kinološko društvo Zreče 1.250 evrov; Kinološko društvo reševalnih psov Celje 600 evrov; za Koroško-šaleški jamarski klub Speleo - siga 600 evrov in Društvo tabornikov Rod Zelena Rogla 1.000 evrov.

Gasilstvo pod Pohorjem v dobri kondiciji
Po besedah Jožeta Koširja, predsednika gasilske zveze Zreče - Vitanje, so njihova društva v dobri kondiciji, saj imajo poleg usposobljenih članov tudi kakovostno opremo. Nazadnje (lani) so vitanjski gasilci ob pomoči občine kupili gasilsko cisterno in kombi. "To sta dragoceni pridobitvi. Letos večjih naložb ne načrtujemo, nadaljujemo pa z usposabljanji in izobraževanji. Da lahko gasilci učinkovito pomagajo, je pomembno, da nadgrajujejo znanje in veščine," poudarja Košir. Tudi na Zreškem so gasilci zadnja leta bolj kot z gašenjem požarov zaposleni z odpravljanjem posledic naravnih nesreč. Za prihodnost gasilstva pod Pohorjem pa se ni bati, saj društva v svoje vrste dosledno privabljajo mladino. In ta ima, sodeč po tekmovalnih uspehih, veliko znanja. Lani so zreške pionirke že drugo leto zapored osvojile naslov državnih prvakinj, mladinci pa so postali državni podprvaki. (BF)