Velik del Slovenije prebudil potres, epicenter v okolici Zagreba

22.03.2020

Jutranji potres v Zagrebu povzročil veliko materialno škodo (foto: Jutarnji list)

Nekaj minut pred pol sedmo uro so se močno stresla tla.  Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so zabeležili potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba, 110 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih poročanjih pa so ga čutili prebivalci vse Slovenije, poroča Agencije za okolje.

Zjutraj je marsikoga zbudil potres. Po podatkih Arsa je bil šest minut pred pol sedmo v bližini Zagreba potres z magnitudo 5,1. Občutili so ga prebivalci vse Slovenije. Medtem hrvaški mediji poročajo, da so potres čutili tudi v Avstriji, Bosni in Hercegovini in Madžarski. Iz Zagreba, v bližini epicentra, pa poročajo o počenem steklu na oknih, razpokah na nekaterih stavbah in odpadlih opekah, odlomil se je vrh katedrale. Potres naj bi trajal okoli deset sekund, v nekaterih delih Zagreba naj bi ostali brez vode in elektrike. Danes zjutraj je bilo tako v Zagrebu. Tako poroča index.hr. Tukaj pa najdete prispevek nacionalne HRT. "Sledili so številni popotresni sunki. Najmočnejši med njimi se je zgodil ob 7.01 z magnitudo 4,4," še poroča Arso.

Okoli 9. ure je iz Zagreba prišla vest, da se je zaradi potresa porušila ena od zgradb. V njej so reševalci našli 15-letnico. Sprva so se pojavila poročila, da je umrla, zdaj poročajo, da je v kritičnem stanju.

Malo pred poldnevom so iz krške nuklearke sporočili, da so opravili preventivni pregled svojih sistemov in opreme. Potrdili so, da vse deluje normalno.

 
Štajerski val v sliki