marec 22, 2020

Velik del Slovenije prebudil potres, epicenter v okolici Zagreba

Nekaj minut pred pol sedmo uro so se močno stresla tla.  Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so zabeležili potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba, 110 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih poročanjih pa so ga čutili prebivalci vse Slovenije, poroča Agencije za okolje.

Jutranji potres v Zagrebu povzročil veliko materialno škodo (foto: Jutarnji list)

Zjutraj je marsikoga zbudil potres. Po podatkih Arsa je bil šest minut pred pol sedmo v bližini Zagreba potres z magnitudo 5,1. Občutili so ga prebivalci vse Slovenije. Medtem hrvaški mediji poročajo, da so potres čutili tudi v Avstriji, Bosni in Hercegovini in Madžarski. Iz Zagreba, v bližini epicentra, pa poročajo o počenem steklu na oknih, razpokah na nekaterih stavbah in odpadlih opekah, odlomil se je vrh katedrale. Potres naj bi trajal okoli deset sekund, v nekaterih delih Zagreba naj bi ostali brez vode in elektrike. Danes zjutraj je bilo tako v Zagrebu. Tako poroča index.hr. Tukaj pa najdete prispevek nacionalne HRT. "Sledili so številni popotresni sunki. Najmočnejši med njimi se je zgodil ob 7.01 z magnitudo 4,4," še poroča Arso.

Okoli 9. ure je iz Zagreba prišla vest, da se je zaradi potresa porušila ena od zgradb. V njej so reševalci našli 15-letnico. Sprva so se pojavila poročila, da je umrla, zdaj poročajo, da je v kritičnem stanju.

Malo pred poldnevom so iz krške nuklearke sporočili, da so opravili preventivni pregled svojih sistemov in opreme. Potrdili so, da vse deluje normalno.