junij 23, 2017

Velik ulov celjskih kriminalistov

Celjski kriminalisti so v sodelovanju z ljubljanskimi zaključili obsežno, enoletno preiskavo kaznivih dejanj proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter ponarejanja denarja. Med drugim so zasegli kokain, heroin in konopljo. Prostost so odvzeli 22 osumljencem.

Ujeli so dobro organizirano kriminalno skupino preprodajalcev drog. (Fotografija je simbolična.)

Oskrbovali odvisnike in nadaljnje prodajalce
Kriminalisti policijskih uprav Celje in Ljubljana so v okviru preiskave kazensko ovadili 29 oseb, starih od 20 do 54 let. Skupaj so osumljeni 157 kaznivih dejanj, od tega je 131 ovadb zaradi prometa s prepovedanimi drogami, 26 pa zaradi ponarejanja denarja. Opravili so 25 hišnih preiskav, 22 osumljencev so pridržali. »Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so obsežno  preiskavo začeli maja lani. Poleg klasičnih metod policijskega dela so izvajali tudi prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvrševanju organiziranih oblik kaznivih dejanj. Ugotovili so, da so glavni akterji več kriminalnih združb organizirali mrežo uličnih preprodajalcev in vsakodnevno  prodajali prepovedano drogo heroin, kokain, amfetamin, ekstazi in konopljo v količinah od 0,5 g do 1 kg. Oskrbovali  so odvisnike in nadaljnje prodajalce,« so po zaključku preiskave sporočili iz celjske policijske uprave in poudarili, da so bili člani kriminalne združbe dobro organizirani, saj so imeli temeljito razdeljene vloge prodajalcev, posrednikov in pomagačev.

Kaj so našli v hišnih preiskavah?
Policisti so v hišnih preiskavah zasegli 100 g heroina, 200 g kokaina, 4 kg konoplje, 60 sadik konoplja v prostoru za gojenje ter 1 kg amfetamina. Predvidevajo, da so osumljeni vsak mesec prodali okoli 500 g heroina in kokaina ter okoli 1 kg amfetaminov. Ugotovili so tudi, da so v prvi polovici lanskega leta na območju Policijske uprave Celje unovčili več bankovcev za 10 in 50 evrov. (AD)