april 10, 2020

Velika noč s potratno potico

Potica je kraljica praznične mize, pa katero koli že boste pripravili. Pri nas imamo sicer radi različne potice, za praznike pa po navadi pretehta tradicionalna, orehova. Ampak glede na to, da so tile velikonočni prazniki čisto posebni, je pri nas doma – enkrat za spremembo – orehovo lepotičko v obliki krone preglasovala potratna potica.

Potratna potica je hit letošnje pomladi - sicer vam bo vzela malo več časa, vas bo pa razvajala s harmonijo odličnih okusov.

Ste jo že kdaj poskusili pripraviti? Res je sicer, da vam bo vzela nekaj več časa kot navadna … in da bo od vas zahtevala nekaj kuharskih spretnosti, ampak če se je boste lotili z dobro voljo, vam gotovo uspe. Najprej preglejte, če imate doma vse sestavine, nato pa veselo na delo.

Za začetek bomo pripravili dva biskvita (enega svetlega in drugega temnega). Če imate nekoliko višji pladenj, lahko tudi dva svetla in enega temnega. Ne vem sicer zakaj, ampak jaz se vedno najprej lotim svetlega. Najprej torej naštevam sestavine za tega:
5 jajc (iz beljakov sneg),
20 dag sladkorja,
20 dag moke,
½ vrečice pecilnega praška,
1 žlica olja,
5 žlic vrele vode.

Rumenjake, sladkor in olje zmešamo, dodamo (presejemo v skledo) moko s pecilnim praškom, žlico po žlico dodajamo vrelo vodo in čisto na koncu na rahlo primešamo še sneg iz beljakov. Pečemo v pomaščenem pekaču (naj bo to isti pekač, v katerem bomo kasneje pripravili celotno potico – pomembna je enaka dimenzija) cca. 12 minut na 180 stopinj Celzija. Ohladimo na leseni deski in se lotimo temnega biskvita. Sestavine so popolnoma enake kot pri svetlem biskvitu, le da veliko žlico moke zamenjamo za temni kakav. Tudi postopek priprave je enak in tudi ta biskvit ohladimo na leseni deski.  

Ko sta oba biskvita pečena, lahko obkljukamo prvi del priprave ... in se lotimo naslednjega - testa za potico.
Za testo za potico potrebujemo:
60 dag moke (jo presejemo v posodo za vzhajanje),
2-3 žlice olja,
limonino lupino, 7 g soli,
1 kocko kvasa, žlico sladkorja, 1 vanilin sladkor,
mlačno mleko (cca 3 dcl; dodajati počasi, po potrebi).

V manjšo posodico nadrobimo kvas, zalijemo s približno decilitrom mlačnega mleka, dodamo žlico sladkorja in žlico moke ter pustimo, da kvasec vzhaja. V skledo presejemo moko, ob straneh po moki posujemo sol, dodamo v jamico olje, rumenjake, vzhajan kvasec in med gnetenjem počasi dodajamo še mleko. Ko je testo voljno in gre lepo od rok in posode, ga zvijemo v kepo, pokrijemo s pokrovom in pustimo, da vzhaja.

 Testo za potico mora seveda vzhajati; to pa je ravno dovolj časa, da pripravimo oba nadeva. 

Med tem časom pripravimo oba nadeva – orehovega in skutinega.
Skutin nadev zmešamo iz:
1,25 kg pasirane skute,
1 velike kisle smetane,
5 velikih žlic sladkorja,
cimet v prahu, vanilin sladkor, limonin sok in tudi lupina.

Vse sestavine zmešamo v skledi, nato pripravimo še orehov nadev. Zanj potrebujemo:
75 dag orehov (lahko tudi kombiniramo različne oreščke, npr. lešnike, mandlje, orehe, rožiče),
1 vanilin sladkor,
5 žlic sladkorja,
sneg iz treh beljakov,
cimet, limonina lupina, 3 žlice ruma,
čokolada v prahu, sladka smetana (dodajati po občutku, da masa ni pregosta).

Tako, zdaj imamo vse sestavine za potratno potico pripravljene in lahko začnemo z zlaganjem. Do zdaj smo prav gotovo že ugotovili, od kod potici ime … 

In kako potratno potico zložimo?
Na pomokanem prtu razvaljamo testo za potico, in sicer tako, da ga položimo polovico v dobro namaščen pekač, polovica pa ga čaka ob strani (vidimo na sliki zgoraj; s tem delom bomo potico pokrili po vrhu). Oba nadeva (orehov in skutin) razdelimo vsakega na tri enake dele. Najprej na testo namažemo orehov nadev (tretjina mase). Nanj damo plast skutinega nadeva (tretjina mase) in pokrijemo s svetlim biskvitom, ki smo ga rahlo navlažili z jabolčnim sokom. Na svetel biskvit spet namažemo orehov namaz in za njim še skutin namaz. Spet na skuto položimo biskvit – tokrat temnega. Ne pozabimo ga malo navlažiti, nato pa ponovimo plasti nadeva še zadnjič; najprej orehov, na vrh skutin. Potička je zdaj pripravljena, da jo pokrijemo s testom. Lepo zapognemo robove v pekač, da zapremo vogal potice (če je testa kje preveč, ga odrežimo, načeloma pa pri teh količinah to ni potrebno. 

Zdaj nam ostane samo še, da potratno potico po vrhu pomažemo z maslom (nekateri to naredijo z razžvrkljanim jajcem in mlekom) in jo večkrat prebodemo z leseno špiljo. 

Pečemo dobrih 45 minut na 180 stopinj Celzija. Če se potica na vrhu peče prehitro, jo lahko pokrijemo s kosom alufolije. Ko jo vzamemo iz pečice, počakamo še kakšnih 20 minut, nato pa jo zvrnemo na leseno desko in zavito pustimo (najbolje čez noč), da se dobro ohladi.

Hja, prav malo časa nam izdelava tele potratne potičke ne bo vzela in tudi kar se tiče sestavin, kar precej opraviči svoje ime … je pa sočna in izredno dobrega okusa. Prav gotovo vas bo navdušila. Vaše domače pa tudi! Če so letos prazniki drugačni … zakaj ne bi bila drugačna tudi praznična potička! Če se je boste lotili, naj vam lepo uspe! (Mimogrede – glede na količino, jo čisto brez težav lahko kakšen kos zamrznete in prihranite za naslednjič!) Če imate raje klasično, orehovo potico, pa naj vas spomnim, da smo tudi o njeni pripravi na naših straneh že pisali ... TUKAJ najdete recept. 
Naj tudi v vašem domu zadiši po praznikih …. Ko bodo mimo, pa se podamo na sprehod in sestavine za naše naslednje kuharsko ustvarjanje naberemo kar v naravi. (AK)

 

Povezani prispevki:
DANES PRIPRAVLJAMO ... KROMPIRJEV ŠTRUDELJ
STE DANES ZA DOMAČ ŠTRUDELJ?
KAKO PORABITI NEKAJ DNI STAR KRUH?
PONOČI VZHAJAN KRUH 
DAJ NAM DANES NAŠ VSAKDANJI KRUH