julij 30, 2017

Velike le tri milimetre, pa tako nadležne

Ena od nočnih mor vsakega starša so zagotovo uši – 3 milimetre veliki insekti brez kril, ki izležejo tudi do osem jajčec na noč. Kako se jih znebimo in kakšna je najboljša preventiva, smo preverili pri farmacevtki.

Odrasla uš lahko v eni noči izleže tudi do 8 jajčec. Najboljša preventiva je redno pregledovanje lasišča. (Fotografija je simbolična.)

Uši najdemo tudi na kopališčih
Življenjska doba odrasle uši je od 6 do 8 tednov, v tem času pa samica izleže tudi do 300 jajčec. In kako se odzvati, ko na lasišču zaznamo to nedlogo? "Pomembno je, da lase čim prej operemo s pripravkom, ki uši odstranjuje. Nanesemo ga na lase, pustimo nekaj časa delovati in potem speremo. In postopek se potem čez kakšen teden ponovi," svetuje farmacevtka Nina Krč iz lekarne v Šmarju pri Jelšah in še doda, da je po postopku treba lase še prečesati z gostim glavnikom. S tem odstranimo gnide, ki so ostale prilepljene na lesišču. Krčeva ob tem poudarja, da se uši hitro prenašajo, predvsem s tesnimi stiki, zato se prav nobena generacija otrok ne more izogniti tej nadlogi. Prav tako pa so uši pogoste tudi v ostalih izobraževalnih ustanovah, najdemo pa jih celo na kopališčih in taborih.

Kako se preventivno zaščititi?
Najboljša preventiva je redno pregledovanje, že zlasti, če vemo, da so se uši pojavile v naši bližini. "Potem pa si lahko pomagamo s preventivnimi pripravki, ki so na osnovi eteričnih olj, nekateri pa vsebujejo tudi biocid, ki ščiti lase in jih ne masti," priporoča Nina Krč. Torej, z redno higieno in česanjem las lahko preprečimo, da se uši naselijo na naše lasišče. V primeru, da pa vseeno zaidejo k nam, je pomembno, da to sporočimo vrtcem in šolam, ki jih obiskuje naš otrok, da so tudi tam na to nadlogo bolj pozorni. Kaj je o ušeh še povedala farmacevtka Nina Krč, prisluhnite v spodnjem posnetku. Z njo se je pogovarjala Katja Žolgar. (PŽ)

Datoteke

Pogovor o ušeh