Velike le tri milimetre, pa tako nadležne

30.07.2017

Odrasla uš lahko v eni noči izleže tudi do 8 jajčec. Najboljša preventiva je redno pregledovanje lasišča. (Fotografija je simbolična.)

Ena od nočnih mor vsakega starša so zagotovo uši – 3 milimetre veliki insekti brez kril, ki izležejo tudi do osem jajčec na noč. Kako se jih znebimo in kakšna je najboljša preventiva, smo preverili pri farmacevtki.

Uši najdemo tudi na kopališčih
Življenjska doba odrasle uši je od 6 do 8 tednov, v tem času pa samica izleže tudi do 300 jajčec. In kako se odzvati, ko na lasišču zaznamo to nedlogo? "Pomembno je, da lase čim prej operemo s pripravkom, ki uši odstranjuje. Nanesemo ga na lase, pustimo nekaj časa delovati in potem speremo. In postopek se potem čez kakšen teden ponovi," svetuje farmacevtka Nina Krč iz lekarne v Šmarju pri Jelšah in še doda, da je po postopku treba lase še prečesati z gostim glavnikom. S tem odstranimo gnide, ki so ostale prilepljene na lesišču. Krčeva ob tem poudarja, da se uši hitro prenašajo, predvsem s tesnimi stiki, zato se prav nobena generacija otrok ne more izogniti tej nadlogi. Prav tako pa so uši pogoste tudi v ostalih izobraževalnih ustanovah, najdemo pa jih celo na kopališčih in taborih.

Kako se preventivno zaščititi?
Najboljša preventiva je redno pregledovanje, že zlasti, če vemo, da so se uši pojavile v naši bližini. "Potem pa si lahko pomagamo s preventivnimi pripravki, ki so na osnovi eteričnih olj, nekateri pa vsebujejo tudi biocid, ki ščiti lase in jih ne masti," priporoča Nina Krč. Torej, z redno higieno in česanjem las lahko preprečimo, da se uši naselijo na naše lasišče. V primeru, da pa vseeno zaidejo k nam, je pomembno, da to sporočimo vrtcem in šolam, ki jih obiskuje naš otrok, da so tudi tam na to nadlogo bolj pozorni. Kaj je o ušeh še povedala farmacevtka Nina Krč, prisluhnite v spodnjem posnetku. Z njo se je pogovarjala Katja Žolgar. (PŽ)

Pogovor o ušeh
Štajerski val v sliki