marec 3, 2020

Velikonočnica že vabi na Ponikvo

V Boletini pri Ponikvi že cvetijo velikonočnice. Vrhunec cvetenja te čudovite vijolične in kosmate cvetlice bo v prihodnjih desetih dneh. Ob ogledu pa ne pozabite, da gre za ogroženo in zavarovano rastlino, zato je trganje prepovedano. Rastišče je zato ograjeno.

Velikonočnica naznanja pomlad, v polnem razcvetu pa je običajno v času velike noči, po čemer je tudi dobila ime. A letos bo v največjem razcvetu že kakšen mesec pred veliko nočjo. (Foto: Štajerski val)

Rastišče velikonočnice na Ponikvi je veliko 1,8 hektara in je največje od štirih rastišč v Sloveniji.  Velikonočnica je uvrščena na Rdeči seznam ogroženih rastlinskih vrst. Občina Šentjur je rastišče pred leti tudi zaščitila z odlokom, uredili pa so ga pod okriljem projekta LIFE. Turistično-olepševalno društvo Ponikva rastišče vsako leto ogradi, da tako zaščiti cvetlice, ki v Boletino pri Ponikvi privabljajo številne radovedneže. Velikonočnico lahko občudujete sami ali v okviru vodenih ogledov. Predsednik društva Zlatko Zevnik razlaga:

Prvi cvetovi so na plan pokukali že sredi februarja, kdaj pa bo vrhunec cvetenja?

Sicer pa Zevnik o velikonočnici pravi:

Velikonočnico lahko poleg Ponikve v naših krajih občudujete tudi na Boču. (AD)