Velikonočnica že vabi na Ponikvo

03.03.2020

Velikonočnica naznanja pomlad, v polnem razcvetu pa je običajno v času velike noči, po čemer je tudi dobila ime. A letos bo v največjem razcvetu že kakšen mesec pred veliko nočjo. (Foto: Štajerski val)

V Boletini pri Ponikvi že cvetijo velikonočnice. Vrhunec cvetenja te čudovite vijolične in kosmate cvetlice bo v prihodnjih desetih dneh. Ob ogledu pa ne pozabite, da gre za ogroženo in zavarovano rastlino, zato je trganje prepovedano. Rastišče je zato ograjeno.

Rastišče velikonočnice na Ponikvi je veliko 1,8 hektara in je največje od štirih rastišč v Sloveniji.  Velikonočnica je uvrščena na Rdeči seznam ogroženih rastlinskih vrst. Občina Šentjur je rastišče pred leti tudi zaščitila z odlokom, uredili pa so ga pod okriljem projekta LIFE. Turistično-olepševalno društvo Ponikva rastišče vsako leto ogradi, da tako zaščiti cvetlice, ki v Boletino pri Ponikvi privabljajo številne radovedneže. Velikonočnico lahko občudujete sami ali v okviru vodenih ogledov. Predsednik društva Zlatko Zevnik razlaga:

Prvi cvetovi so na plan pokukali že sredi februarja, kdaj pa bo vrhunec cvetenja?

Sicer pa Zevnik o velikonočnici pravi:

Velikonočnico lahko poleg Ponikve v naših krajih občudujete tudi na Boču. (AD)
Štajerski val v sliki