oktober 22, 2019

Vendarle začetek sanacije igrišč celjskih vrtcev

Ta teden država začenja obljubljeno sanacijo s težkimi kovinami onesnažene zemljine na igriščih dveh celjskih vrtcev. Opravilo jo bo ljubljansko podjetje Inkaing. Prva je na vrsti enota Mavrica vrtca Anice Černejeve, kjer bodo najprej odstranili igrala in konec tedna začeli izkop onesnažene zemlje.

Ta teden se bo začela sanacija onesnažene zemljine v prvih dveh enotah celjskih vrtcev. (Fotografija je simbolična.)

Neoporečna zemlja bo z Gorenjske
Kot so sporočili iz Mestne občine Celje, bo podjetje Inkaing, ki je v Ljubljani že saniralo dva vrtca in ima zato na tem področju izkušnje, z demontažo igral in ostalimi pripravljalnimi deli na igrišču enote Mavrica vrtca Anice Černejeve začelo predvidoma v sredo. V petek, ko bodo starši otroke odpeljali iz vrtca, pa bodo začeli z izkopavanjem in odvažanjem onesnažene zemljine. V podjetju Inkaing so zagotovili, da jo bodo takoj odpeljali iz Celja. Predali jo bodo podjetju Nerinvest, s sedežem v Andražu nad Polzelo, ki je pooblaščeno za zbiranje in predelovanje gradbenih odpadkov. Neonesnaženo zemljino bodo nato pripeljali iz Nakla na Gorenjskem. 

Dela tudi po počitnicah
Glavnino zahtevnih del, ki za zdravje predstavljajo tveganje, bodo opravili med jesenskimi počitnicami. Sanacijo morajo sicer končati v 130 dneh. Otroke, ki bodo v tem času potrebovali vrtčevsko varstvo, bodo premestili na druge lokacije. V svoj vrtec se bodo lahko vrnili v ponedeljek po počitnicah. Izvajalec bo sicer tudi po koncu počitnic nadaljeval dela, vendar bo onesnaženo zemljo izkopaval in odvažal samo takrat, ko otrok ne bo v vrtcu. Izkopavanje in odvoz onesnažene zemlje sta namreč najbolj občutljiva dela sanacije, kjer bi otroci lahko bili najbolj izpostavljeni prašenju. Drugi vrtec, ki ga bo država začela sanirati letos, je enota Ringa raja vrtca Zarja. Kdaj bo podjetje Inkainvest začelo dela na tem igrišču, bo znano še ta teden, ko bo izdelana natančna časovnica. Najverjetneje bo to takoj po jesenskih počitnicah, otroci pa bodo v času izkopov zemljine v drugih enotah. Iz celjske občine so ob tem še sporočili, da bodo sanacijo s težkimi kovinami onesnažene zemljine strokovno nadzirali predstavniki ljubljanske Biotehniške fakultete in AZ Inženiringa. Organizirali bodo tudi redne koordinacijske sestanke, kamor bodo vabili tudi predstavnike staršev. (NS)