april 29, 2019

Veronika Podgoršek: Ključna je komunikacija

Družinska in zakonska terapevtka dr. Veronika Podgoršek kot ključno za dober odnos izpostavlja komunikacijo, vpliva pa seveda tudi to, kar posameznik prinese v odnos. Vsak ima namreč svojo prtljago, svoje vzorce … In vsak med nami ima tudi svoj notranji potencial, da vzorce spreminja in gradi nove odnose, ki temeljijo na spoštovanju, so prosto pretočni in ne omejujejo.

Družinska in zakonska terapevtka dr. Veronika Podgoršek in gostiteljica radijskega srečanja Greta Kokot Rajković.

Predvsem ženske smo tiste, ki želimo, da nas moški berejo med vrsticami, vidijo in čutijo brez besed, kot da bi imeli čarobno kroglo …, vendar je žal nima nihče, zato se moramo pogovarjati, poslušati, kaj nam partner, otrok, prijatelj, prijateljica s svojimi besedami in dejanji sporoča o sebi, poudarja dr. Veronika Podgoršek, tudi avtorica večih priročnikov, v katerih izhaja predvsem iz svoje dolgoletne prakse terapiranja.

Doslej so izšle štiri njene knjige: Nezvestoba, Nezvestoba in klinična praksa, Ljubezen na terapiji, Ljubezen po ljubezni, in prav za vse se je v knjižnicah za izposojo treba postaviti v vrsto. V delu pa je tudi že njena peta knjiga, ki bo, kot pravi avtorica, namenjena predvsem ženskam. In seveda moškim, ki bi ženske želeli bolje poznati.

Dr. Veronika Podgoršek je doktorica znanosti s področja družinske in zakonske terapije. Terapevtsko delo opravlja po modelu relacijske družinske terapije kot samostojna terapevtka na Psihoterapevtskem inštitutu - PTI, ki ga je ustanovila leta 2006. Je poročena in je mati štirih otrok.

"To, da so ljudje tako zainteresirani za tovrstne teme, da berejo knjige, da se udeležujejo pogovornih večerov, je imenitno, to pomeni, da ljudje želijo boljše odnose, da jih zanima, kako jih dejansko lahko izboljšajo," je navdušena Veronika Podgoršek. Te teme namreč zadevajo nas vse, kajti vsi smo v nekih odnosih, vsi želimo bližino nekoga, želimo ljubiti in biti ljubljeni. In ko gre kaj narobe, želimo seveda tudi vedeti, zakaj se je to zgodilo, zakaj mine zaljubljenost in zakaj si dva nista več privlačna ... Zakaj smo bili prevarani, zapuščeni, zamenjani, kaj pravzaprav pomeni nezvestoba. Je zgolj mesena ali pomeni nekaj več?

In kako se bodo spoznavale nove generacije? Dandanes je takorekoč vse na spletu, za vse obstaja aplikacija, bodo aplikacije nadomestile resnične odnose? Se bodo mladi spoznavali preko spleta, ali bo potreba po bližini, vonju in dotiku ljubljene osebe vendarle močnejša?  

Še več o odnosih, ljubezni in zaljubljenosti, partnerstvu, nezvestobi in prevarah pa v zanimivem pogovoru z Veroniko Podgoršek, v pripetem posnetku.

Galerija slik