Veste, kdo je bil Fran Lorger?

17.10.2019

Na razstavi je o Franu Lorgerju spregovoril tudi arhitekt Slavko Ciglenečki. (Foto: Štajerski val)

V Šmarju pri Jelšah je na ogled razstava o domačinu, arheologu Franu Lorgerju. Med drugim je odkrival najdbe na Grobelškovi domačiji v Šmarju ter s svojimi nadbami pomembno vplival na razsikovanje rimskega obdobja na Slovenskem.

Domoznanski oddelek Knjižnice Šmarje pri Jelšah je razstavo pripravil ob 135. obletnici rojstva Frana Lorgerja. Lorger je med drugim raziskal rimske ostanke v Mali Pristavi, Stranju in Spodnjem Mestinju. Za njegovo najpomembnejše raziskovanje velja rimski tabor 2. italske legije v Ločici pri Savinji, ki je bil edini stalni legijski tabor na našem ozemlju.

Šmarčanom najbližje Lorgerjevo raziskovanje pa je na Grobelškovi domačiji v Šmarju. Tam je odkril vilo rustiko - nekakšno rimsko kmetijsko veleposestvo. Takšna poslopja na za poljedelstvo primernih zemljiščih so sestavljali gospodarsko poslopje, hlevi, staje, shrambe in delavnice. Vila rustika na Grobelškovem travniku je bila velika in bogato opremljena, a je Lorgerju žal ni uspelo povsem raziskati. Sicer pa je izkopaval tudi najdbe

Razstavo, ki bo v šmarskem Kulturnem domu na ogled do 16. novembra, je pripravila Mateja Žagar z domoznanskega oddelka šmarske knjižnice. Podrobneje ji lahko prisluhnete v spodnjem posnetku. Na sinočnjem odprtju razstave pa je o Franu Lorgerju spregovoril tudi arheolog, Šmarčan Slavko Ciglenečki. Po odprtju smo ga ujeli pred mikrofon. (TMG)

Pogovor z Matejo Žagar

Pogovor s Slavkom Ciglenečkim
Štajerski val v sliki