april 18, 2020

VIKEND in koronavirus v naših krajih

Vlada rahlja nekatere omejitve gibanja in prehajanja v druge občine. V Sloveniji so medtem doslej potrdili 1330 okužb z novim koronavirusom. Aktualno dogajanje spremljamo tudi ta konec tedna in vas o njem sproti obveščamo.

Še ne vikend, ki ga bo zaznamoval koronavirus, a na srečo je pred nami rahljanje ukrepov. (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - Policisti ta konec tedna niso zabeležili večjih kršitev glede gibanja zunaj občine prebivanja. 

CELJSKO - 6 območnih združenj Rdečega križa Slovenije je delilo ogroženim prebivalcem dnevne tople obroke, nudili so tudi pomoč pri dostavi nujnih življenjskih potrebščin in zaščitnih mask starejšim.

ROGAŠKA SLATINA, ŠMARJE PRI JELŠAH, ŠTORE - Med 13 na novo potrjenimi okužbami v Sloveniji jih je 6 iz Savinjske regije. Tri nove okužbe so potrdili v občini Rogaška Slatina, 2 v občini Štore in 1 v Šmarju pri Jelšah.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj, v soboto, opravili 685 testiranj in potrdili 13 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj doslej 1330. Umrli so štirje bolniki, doslej skupaj 74. Včeraj je bilo hospitaliziranih 90 bolnikov s koronavirusom, od tega 26 v intenzivni negi, dva so odpustili v domačo oskrbo.



ŠMARJE PRI JELŠAH, SLOVENSKE KONJICE, ROGAŠKA SLATINA -
Knjižnice so še vedno zaprte. Vseeno pa ponovno oživljajo izposojo knjig. Ta bo seveda potekala z določenimi ukrepi, ki jih prinaša epidemija Koronavirusa. Podrobnosti smo preverili v knjižnicah iz Šmarja pri Jelšah, Rogaške Slatine in Slovenskih Konjic. Več pa TUKAJ.


Kakšno dogajanje je zaznamovalo SOBOTO?

DOBRNA, SLOVENSKA BISTRICA - V našem delu države so po zadnjih podatkih po eno novo okužbo potrdili v občinah Dobrna in Slovenska Bistrica. V prvi sta zdaj skupaj potreni 2 okužbi, v drugi 12. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.

ZAHODNA ŠTAJERSKA - Po podatkih NIJZ, ki jih je Štab civilne zaščite Zahodne Štajerske sporočil malo po 17. uri, je na območju Zahodno Štajerskeregije 289 okuženih. Največ, 170, na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem domu upokojencev. V zadnjih 24 urah so tam potrdili eno novo okužbo. V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 23 oseb, od tega na oddelku COVID 16 bolnikov in na intenzivni negi sedem bolnikov.

OBSOTELJE IN KOZJANSKO - V Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah je občanom šestih občin Obsotelja in Kozjanskega na voljo brezplačna in anonimna psihosocialna pomoč. Namenjena je krajšim razbremenilnim pogovorom pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj. Psihološka pomoč je na voljo ob delavnikih od 7. in 15. ure, na številki 041 849 091. V popoldanskih in večernih urah pa so na voljo tudi psihologi in psihoterapevti Društva psihologov Slovenije. Pokličete jih lahko na 041 443 443.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 20 pacientov, od tega 5 oseb v enoti intenzivne terapije. Enega pacienta so odpustili v domačo oskrbo.

SLOVENIJA - Že pet tednov pouk in varstvo potekata na daljavo, od doma. Za zdaj ponovnega odprtja šol in vrtcev še ni na vidiku. Nekaj sprememb zaradi koronavirusa je tudi v poteku mature. Kakšne ukrepe je sprejelo ministrstvo za šolstvo, je danes sporočila ministrica Simona Kustec. Podrobnje o tem pa TUKAJ.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj potrdili 13 novih okužb s koronavirusom. Skupaj je tako potrjenih 1317 okužb. Umrlo je pet bolnikov z novim koronavirusom, doslej skupaj 70. Hospitaliziranih je bilo 93 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni negi 27, osem so jih odpustili v domačo oskrbo. Glede na podatke s spletne strani sledilnik.org je med okuženimi 155 zaposlenih v zdravstvu, 121 zaposlenih v domovih za starejše ter 280 oskrbovancev domov.

MOZIRJE - Letos se med cvetočimi tulipani v Mozirskem gaju ne moremo sprehoditi. Lahko pa jih občudujemo virtualno. Kako, izveste TUKAJ.

ZREČE - V občini Zreče bo danes od 8. do 12. ure akcija zbiranja kosovnih odpadkov na terenu. Akcija bo na sedmih prevzemnih mestih: pri podružnični osnovni šoli na Stranicah in parkirišču pri spomeniku v Spodnjih stranicah, pri Domu krajanu v Dobrovljah, pri mostu čez Dravinjo v Zrečah, na igrišču pri Domu krajanov na Resniku, pri bivši šoli v Skomarju, na parkirišču pri gostišču Smogavc v Gorenju in pri hotelu Pod Roglo.
Dovolili bodo posamični vstop do kontejnerja, ljudje, ki čakajo, morajo imeti zaščitne maske in rokavice ter morajo upoštevati predpisano varnostno razdaljo.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Štab Civilne zaščite Občine Šmarje pri Jelšah bo donirane zaščitne maske za enkratno uporabo in maske iz blaga, ki so jih v zadnjih dneh še dodatno zašile šivilje iz šmarske občine, razdeli občanom. Maske za vsa gospodinjstva je štab predal prostovoljnim gasilskim društvom, ki jih bodo razdelila danes od 10. ure naprej pred gasilskimi domovi. Ob tem opominjajo: "Maske naj prevzame le en zdrav član gospodinjstva, pri prevzemu upoštevajte razdaljo dveh metrov med posamezniki. Občane, ki sami ne morejo prevzeti zaščitnih mask, prosimo, da kontaktirajo lokalno gasilsko društvo, ki bo poskrbelo za dostavo zaščitnih mask na njihov dom." 

SLOVENIJA - Že od konca marca zaradi epidemije novega koronavirusa veljajo stroge omejitve gibanja na javnih mestih in površinah ter prepoved gibanja izven občine stalnega ali začasnega bivališča. Z današnjim dnem pa je začel veljati nov odlok, ki prinaša nekaj novih pravil. Dopušča nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini, pri čemer minister za notranje zadeve Aleš Hojs razlaga: 

Odslej so dovoljena tudi vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih izven občine prebivanja, navaja pa odlok, da mora imeti posameznik ob tem pri sebi izpisek iz zemljiške knjige ali drugo listino, s katero dokazuje pravico do uporabe zemljišča ali objekta. Prav tako mora imeti pri sebi lastnoročno podpisano čitljivo izjavo: 

Izjavo najdete na spletni strani ministrstva za notranje zadeve.