maj 16, 2020

VIKEND in koronavirus v naših krajih

Vikend je, ki kljub preklicu epidemije še vedno prinaša nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe. Dogajanje spremljamo in vas o njem sproti obveščamo na tej novici.

Kaj prinaša vikend? (Foto: Pixabay)

KOZJE - Občina Kozje se pripravlja na odprtje novih grajskih apartmajev in sob na gradu Podsreda. Prve nočitve bo možno rezervirati na spletnih straneh gradu Podsreda po sprostitvi ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa. Več TUKAJ.

SLOVENIJA - V Sloveniji so v soboto na novi koronavirus testirali 511 ljudi in potrdili eno novo okužbo, ena oseba je umrla, so sporočili z vlade. V bolnišnici je bilo v soboto 26 bolnikov s covidom-19, od tega pet na intenzivni negi. Skupaj je bilo doslej v Sloveniji opravljenih 69.363 testiranj in potrjenih 1466 okužb, zaradi covida-19 so doslej umrle 104 osebe.

SLOVENIJA - Osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki ga bodo v ponedeljek pretresali socialni partnerji in prvič tudi vlada, kot nosilni ukrep izpostavlja shemo skrajšanega delovnega časa, težko do milijardo evrov. Subvencionirano naj bi bilo delo, skrajšano na 20 do 36 ur tedensko, in sicer od 1. junija do najdlje 30. novembra, navaja STA. Osnutek predvideva tudi bone za spodbujanje potrošnje v turizmu, ki bi jih država v višini 200 evrov izplačala redno zaposlenim in samozaposlenim. Boni naj bi bili veljavni do 31. decembra 2020 ali do 28. februarja 2021. Ukrep naj bi bil težak do 200 milijonov evrov. Za žičničarje je medtem predlagana pomoč do 12.200 evrov. Med predvidenimi ukrepi so tudi rešitve za odpadno embalažo in hitrejše pridobivanje gradbenih dovoljenj. V tej luči se obetajo nove omejitve za nevladnike.

SOBOTA:

SLOVENIJA - Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta se na današnjem srečanju v Ormožu dogovorila, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, a upoštevajoč zdravstvene razmere. Premier Janez Janša pa je zatrdil, da še ni splošnega odprtja meje z Italijo, tako kot tudi ne z Avstrijo in Madžarsko. To je namreč lahko le dvostranski ukrep, je zapisal na Twitterju.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji testirali 1151 ljudi, potrdili niso nobene nove okužbe z novim koronavirusom. Prav tako niso zabeležili nobene smrti bolnika s covidom-19, je objavila vlada. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 27 bolnikov s covidom-19, šest v intenzivni terapiji, dva so odpustili v domačo oskrbo, doslej skupaj 272. V Sloveniji so do vključno včeraj opravili 68.852 testiranj. Med 1465 okuženimi je 647 moških in 818 žensk. Doslej so za novim koronavirusom umrli 103 ljudje.

ZREČE - Nekateri otroci in šolarji bodo v ponedeljek ponovno odšli v vrtce in šole. Iz zreške občine so sporočili nekaj številk. V zreški vrtec bodo starši poslali le 64 otrok, kar je le dobrih 21 odstotkov vseh vpisanih otrok. Največ jih bo v enoti v Zrečah, le 9 pa jih potrebuje varstvo v enoti Gorenje. V šolah bodo razredi praktično polni. V prvih razredih bo v osnovni šoli Zreče 50 učencev, v drugih 40 in v tretjih 49. V podružnicah Gorenje in Stranice bo 11 oz. 19 otrok.

ROGATEC - Občina Rogatec nadaljuje aktivnosti v zvezi z objavljenimi javnimi občinskimi razpisi, katerih rok za prijavo je bil zaradi epidemije koronavirusa prestavljen do nadaljnjega. Novi rok za prijavo je torek, 19. maj 2020. Do takrat na občini zbirajo prijave za javni razpis za sofinanciranje izvajanja kulturnih programov in projektov s področja ljubiteljskih kulturnih dejavnosti iz proračuna občine Rogatec v letu 2020, javni razpis za sofinanciranje izvajanja programov na področju turizma in ostalih dejavnosti promoviranja občine Rogatec v letu 2020 in javni razpis za sofinanciranje izvajanja programov socialnih in humanitarnih dejavnosti iz proračuna občine Rogatec v letu 2020.

KOZJE - Občina Kozje bo v skladu z rahlanjem vladnih ukrepov glede novega koronavirusa v ponedeljek spet odprla vrata. Še zmeraj pa morajo stranke upoštevati pravila za zmanjšanje možnosti prenosov okužbe ter omejevanje rizičnih stikov. Strankam priporočajo, naj za urejanje zadev uporabijo elektronsko pošto, za nujne osebne obiske pa naj se predhodno dogovorijo po telefonu. V občinsko stavbo lahko vstopajo le zdrave osebe. Pred vstopom je za vse obiskovalce obvezna uporaba zaščitne maske. Prav tako je treba vstopati posamično na razdalji najmanj 1,5 m in si ob tem razkužiti roke.

SLOVENIJA - Kljub rahljanju ukrepov je še vedno treba upoštevati več pravil. Nekaj osnovnih napotkov v boju z novim koronavirusom najdete TUKAJ.

ZREČE - V Zrečah bo, kot vsako soboto, kmečka tržnica, in sicer od 7-ih do 12-ih. Upoštevati je treba pravila za preprečevanje širjenja koronavirusa. 

SLOVENIJA - V vikend vstopamo s temi podatki: v Sloveniji so doslej opravili 69.069 testov na covid-19, okužbo so doslej potrdili pri 1465 osebah. Umrli so 103 ljudje. Podatke iz posameznih občin najdete TUKAJ