junij 20, 2019

Vinko But iz šmarske kmetijske zadruge na čelo Mlekarne Celeia

Mlekarna Celeia dobiva novo vodstvo. Po 20-ih letih se poslavlja direktor Marjan Jakob. Nasledil ga bo Vinko But, dosedanji direktor Kmetijske zadruge Šmarje. Funkcijo prevzema 1. julija.

Vinko But je bil v Kmetijski zadrugi Šmarje zaposlen 22 let, od tega jo je vodil 18 let. (Foto: Štajerski val)

Ostaja svetovalec direktorja
Kot so sporočili iz mlekarne, Marjan Jakob še ostaja v podjetju, do upokojitve avgusta prihodnje leto bo svetovalec direktorja. »Eno leto pred upokojitvijo je pravi čas, da vodenje predam v roke mlajšemu človeku, polnem energije in dobrih načrtov za podjetje, kjer sem bil kar 20 let na vodilni poziciji. Vodenje organizacije, kjer dela 229 ljudi, sodeluje s 16 dobavitelji in ki posluje na 14 tujih trgih, je zahtevna naloga, zato bomo čas do moje upokojitve posvetili kontrolirani in natančni predaji poslov,« pravi Jakob.

Marjan Jakob je Mlekarno Celeia vodil 20 let, v tem času je povečala odkup mleka za 90 odsotkov, prihodke pa za 110 odstotkov. (Foto: Štajerski val)  

Pozna razmišljanje in pričakovanja kmetov 
Vinka Buta je za novega direktorja Mlekarne Celeia v torek potrdil nadzorni svet, podelil mu je štiriletni mandat. Doslej je bil 18 let na čelu Kmetijske zadruge Šmarje. Povezan je bil tudi z Mlekarno Celeia. »Odločitvi, da kandidiram, je v največji meri botrovalo poznavanje razmer skozi delo v nadzornem svetu, lastniška povezanost in izziv, ki ga vidim v tem, da poskusim mlekarni oziroma lastnikom zagotovit stabilno poslovanje in razvoj podjetja. Delo v preteklosti mi je dalo osnovne izkušnje s področja živilske tehnologije. Kot kmet in direktor zadruge pa dobro poznam razmišljanje in pričakovanja kmetov,« pred prevzemom mandata pravi Vinko But. Med cilji izpostavlja: »Še naprej bo cilj odkupiti vse mleko, ki ga sedaj ponujajo zadruge lastnice. Mlekarna mora v prihodnjih letih, dokler nam trend naklonjenosti potrošnikov po domači, kakovostni hrani pri tem pomaga, še utrditi svoj položaj. Podjetje mora biti v naslednjih letih prepoznano kot odgovorno do vseh deležnikov, ki so tako ali drugače soodvisni od njegovega poslovanja.« But bo na direktorski stol mlekarne sedel 1. julija, podrobneje o novem izzivu in o tem, kdo ga bo nasledil na čelu šmarske kmetijske zadruge, pa v spodnjem pogovoru. (AD)

Datoteke

Pogovor z Vinkom Butom