januar 28, 2016

Virus zika – razloga za preplah (še) ni

Veliko zakrbljenosti v zadnjih tednih povzroča virus zika, ki ga prenašajo komarji. Seznam držav, v kateri so že zaznali okužbo, se širi. Prve okužbe so zaznali že tudi v Evropi. Preverili smo, kaj sploh je virus zika, je res tako zelo nevaren in ali se ga moramo bati tudi v Sloveniji.

Virus zika prenašajo komarji Aedes aegypti.

Okužba, podobna gripi
Virus zika ni nov virus. Poznan je že od 50-ih let prejšnjega stoletja. Kot nam je razložila epidemiologinja Eva Grilc iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, sodi v skupino flavivirusov, ki jih prenašajo komarji Aedes aegypti. „Okužba običajno povzroča precej blago bolezen, ki spominja na gripo. Bolnik dobi visoko vročino, ima bolečine v mišicah in sklepih, dobi tudi izpuščaje. Bolezen traja od štiri do sedem dni, zatem se virus izloči iz telesa in tudi ne pušča kakšnih dolgotrajnih posledic. Preučujejo pa še njegove vplive na nerojene otroke, ali je torej dejansko kakšna povezava med neugodnimi izidi nosečnosti, kot jih opisujejo zlasti v Braziliji,“ razlaga Grilčeva. Da med okužbo z ziko v nosečnosti in mikrocefalijo, torej prirojeno deformacijo glave pri nerojenih otrocih, ni dokazane povezave, poudarjajo tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji. A dodajajo, da nanjo vendarle namigujejo posredni dokazi. V Braziliji so v le nekaj mesecih našteli skoraj 4.000 primerov majhne glave pri novorojenčkih, medtem ko so običajno v celem letu našteli okoli 160 tovrstnih primerov. Zdravstveni strokovnjaki bodo virusu tako posvečali posebno pozornost, za ponedeljek so sklicali tudi izredni sestanek.

Kako se virus prenaša?
Oboleli z virusom so tudi že v Evropi, kamor so prišli s potovanj po endemičnih območjih, predvsem Južne Amerike in Afrike. A razloga za preplah ni, saj se ne prenaša kapljično, kot na primer gripa. Obstaja sicer sum, da bi se lahko prenašal s spolnimi odnosi, a po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije za zdaj obstaja le en primer opisa spolnega prenosa okužbe. „Vsi, ki načrtujete potovanje na endemična območja, predvsem poskrbite za zaščito pred piki komarjev, torej uporabljajte repelente, nad posteljo uporabljajte mreže proti komarjem, dobrodošle so tudi mreže na oknih. Predvsem nosečnicam v prvem in drugem trimesečju pa strokovnjaki svetujemo, naj potovanje raje odložijo na kasnejši čas,“ svetuje epidemiologinja Eva Grilc. Zdravila proti okužbi z virusom zika sicer ni in ga verjetno tudi dolgo še ne bo. (AD)