februar 11, 2020

Vita Mavrič: Pojem, ko drugi utihnejo

Šansonjerka VITA MAVRIČ je vsestranska umetnica, ki gradi svojo gledališko-glasbeno zgodbo na odrih po Sloveniji in tujini že dobrih 30 let. Razvila je prepoznavni blagovni znamki, in sicer Mednarodni festival La vie en rose in Café Teater, ki ga je vodila kar dvajset let. 

Vita Mavrič, ena najvidnejših in najpomembnejših slovenskih šansonjerk, in Tanja Jurjec, gostiteljica radijskega srečanja na Štajerskem valu

Vita Mavrič je šansonu s popolnim perfekcionizmom predana že tri desetletja. Pravkar je izšel njen novi album Nokturno žlahtnih duš z glasbenimi priredbami pianista Jaka Puciharja, s katerim sodeluje že preko 25 let. Izvrstni glasbeniki nas popeljejo na sprehod skozi minljivost časa in brezčasnost uglasbene poezije.

»Pojem, ko drugi utihnejo, da se njihovo življenje ne ustavi. Pojem, ker so prava prijateljstva brezčasna.«

Leta 1994 je ustanovila Café teater in ga kot umetniška vodja snovala dvajset let, z mednarodnimi večeri šansonov »La Vie en Rose« pa je kar petnajst let  skrbela za razvoj in priljubljenost te glasbene zvrsti. S svojimi projekti nadvse uspešno gostuje tako doma kot v tujini. Je Ježkova nagrajenka, prejemnica Župančičeve nagrade, raznih medijskih nagrad, filmske nagrade Ibis za najboljšo žensko vlogo v zadnjem jugoslovanskem filmu »Zbogom, Belle Epoque« in nagrade mesta Ljubljana za celoten ustvarjalni opus. »Nagrade, in to katerekoli, razen tistih za življenjsko delo, morajo dobivati mladi ljudje, ker jim dajo voljo za nadaljnje vztrajanje in predvsem potrditev, da so na pravi poti in da je ta pot tudi smiselna,« pravi Vita, tudi sama večkrat nagrajena za svoje delo.

»Ne jem iz zlatih žlic in skozi mesec in življenje se prebijam kot vsi navadni smrtniki. Nisem noben zvezdnik, sem povsem prizemljena ženska …«

Ponosna je na svojega dedka Vinka Möderndorferja, etnologa, učitelja, velikega zbiratelja ljudskih pripovedk, ki sta ga v pozabo zgodovine pahnila Goli otok in takratna oblast.  Za svoje življenjsko delo ima raziskovanje njegovega življenja in izid monografije o njem, s skoraj 400 stranmi, ter scenarij za dokumentarni film o njem in njegovem delu, ki sta ga posnela skupaj z bratom Vinkom Moderndorferjem, sicer režiserjem in pisateljem.

S scenografom Andrejem Stražišarjem imata odraščajoča sinova Gašperja in Andraža, za katera je neizmerno hvaležna zaradi težav z zanositvijo. Ker se včasih o tem ni veliko govorilo, je mnogim ženskam pomagala s svojimi izkušnjami.
Celotnemu pogovoru prisluhnite na spodnji povezavi.

V pogovoru omenjen, za to sredo napovedan Valentinov koncert Vite Mavrič v Rogaški Slatini je bil odpovedan