Vitezi, princese in mučilne naprave na celjskem gradu

26.08.2017

Čarovniški ali zasliševalski stol je le eden izmed eksponatov na razstavi Teater groze, ki vam bo nagnal strah v kosti. (Foto: Radio Štajerski val)

Srednjeveška prireditev Dežela Celjska vabi, ki je včeraj popoldne popestrila dogajanje v celjskem starem mestnem jedru, se bo danes preselila na Stari grad. Vrnitev v čase grofov, vitezov in princes prinaša veliko zanimivega za vse generacije. Še posebej bodo uživali najmlajši.

Vitezi od blizu in daleč
Osrednje grajsko dvorišče bo z glumači in zabavljači zaživelo v duhu srednjega veka. Popeljali vas bodo v svet cirkusa, pravljičnih in mističnih zgodb ter vas očarali z veličastnim ognjemetom. Prišle bodo viteške skupine iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Češke, ki bodo razkrile skrivnosti srednjeveškega bojevanja. V viteških taborih boste lahko spoznali viteško življenje, orožje, opremo in si ogledali razstavo pric ujed. Za otroke pripravljajo različne delavnice, odrasli pa boste lahko barantali na srednjeveški tržnici.

Teater groze v Friderikovem stolpu
Na Starem gradu Celje so ta konec tedna odprli novo stalno razstavo Teater groze. V kleti Friderikovega stolpa so na ogled mučilne naprave, ki so jih uporabljali od 16. do 18. stoletja. Eksponati so zelo zanimivi in že sam pogled na njih nažene strah v kosti. Med drugim si lahko ogledate Železno oziroma Nuernberško devico, natezalnico, zasliševalski stol, kolo za lomljenje, pranger, sramotilne maske in sekiro s tnalom. Eksponati so s Poljske in so natančne replike pravih mučilnih naprav. V spodnjih posnetkih o njih prisluhnite kustusu Andreju Studenu, o zanimivem sobotnem dogajanju na gradu pa direktorici Zavoda Celeia Celje Mileni Čeko Pungartnik. (NS)

 

ANDREJ STUDEN O EKSPONATIH NA RAZSTAVI

MILENA ČEKO PUNGARTNIK O SOBOTNEM SREDNJEVEŠKEM DOGAJANJU
Štajerski val v sliki