junij 14, 2016

Vlada bo pomagala KSEVT-u

Vlada bo Kulturnemu središču evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju omogočila obstoj. V občinski zavod, ki je zabredel v finančne težave bo vstopila kot soustanoviteljica. Zahteva pa, da se razčistijo domnevne nepravilnosti.

Ker je KSEVT nenamensko porabljal denar, bo občina Vitanje morala v državni proračun vrniti 50 tisočakov.

Najprej razčistiti za nazaj
Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij je zabredlo v finančne težave. Spomnimo, da so Ksevt v Vitanju zagradili z evropskim denarjem, deluje kot občinski zavod, Občina Vitanje je za izvajanje javnega kulturnega programa širšega pomena v Ksevtu predlani od ministrstva za kulturo dobila 110.000 evrov. Po ugotovitvah inšpektorja so v ta namen porabili le okrog 60 tisočakov. Preostali denar so porabili nenamensko. Tudi gotovinsko poslovanje KSEVT-a naj bi bilo nepregledno. Inšpektor je ugotovil, da gotovine od prodaje vstopnic in spominkov niso redno polagali na račun zavoda in da ni mogoče z gotovostjo sklepati, ali je bila vsa gotovina sploh izkazana kot prihodek zavoda.

Ksevt potrebuje dobrega managerja
"Vlada Ksevt podpira, vendar vztraja, da je potrebno razčistiti očitke glede nepravilnosti pri financiranju in jih odpraviti," je v pogovoru za Štajerski val poudaril minister za kulturo Tone Peršak. Pojasnil je, da na vladi že pripravljajo pravne podlage za vstop države v soustanoviteljstvo zavoda. S tem mu bodo zagotovili bolj stabilno prihodnost. Da bo posloval zakonito in brez izgube. Vlada želi, da bi KSEVT še naprej ambiciozno razvijal svoje programe in postal član Evropske vesoljske agencije. V Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij pa minister za kulturo Tone Peršak - kot lahko slišite v spodnjem posnetku - pogreša dobrega managerja. (BF)

 

Datoteke

MINISTER ZA KULTURO O KSEVTU