marec 28, 2021

Vlada od 1. aprila zaostruje ukrepe. Kako?

Vlada je na današnji seji sledila predlogu posvetovalne strokovne skupine, da začasno zaostri ukrepe v boju proti covidu-19. Veljali bodo od 1. aprila do vključno 11. aprila. Kaj prinašajo?

V Sloveniji bo kmalu znova praktično ustavljeno javno življenje. (Foto: Pixabay)

"Vlada je predloge sprejela, saj smo se strinjali z oceno, ki je bila podana, in to je, da neukrepanje pomeni najmanj nekaj sto dodatnih smrtnih žrtev v času do junija, prav tako pa neukrepanje v kasnejšem času lahko pripelje v drastično zaporo javnega življenja zaradi prenapolnjenih kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema," je dejal predsednik vlade Janez Janša ter dodal: »Ukrepi bodo učinkovali, če jih bomo dosledno izvajali. Tukaj apeliramo predvsem na tiste, ki se zaradi virusa ne počutijo ogrožene, da jih upoštevajo zaradi tistih, ki so ogroženi in teh jih je še velika večina.«

Gibanje bo med 1. in 12. aprilom omejeno na regijo stalnega prebivališča. Izjema bo nedelja, na veliko noč. Takrat bo prehajanje regij dovoljeno. Znova je prepovedano zbiranje ljudi, razen članov istega gospodinjstva. Začasno so prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Minister, pristojen za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, lahko dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez. Omejitev gibanja ponoči velja med 22. in 5. uro.

Ponovno se uvaja obvezno nošenje mask na javnih prostorih, tudi na prostem, z dvema izjemama: za izvajanje športnih aktivnostih na zelenih površinah, kjer je dovolj prostora, in v prevoznih sredstvih, kjer so osebe iz istega gospodinsjtva.

Med 1. in 11. aprilom bo izobraževanje na daljavo. V času zaprtja bo v vrtcih in prvi triadi osnovnih šol zagotavljeno nujno varstvo. Izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ostaja v učilnicah.

Zaprta bo večina trgovin, z izjemo na primer lekarn, bencinskih servisov, finančnih storitev, pošte, dostavnih služb, dimnikarskih storitv ter servisnih delavnic za popravila in vzdrževanje motornih koles in koles. Dovoljena bosta tudi osebni prevzem blaga ali hrane vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji in prodaja blaga na daljavo. Z obveznim tedenskim testiranjem izvajalcev oziroma s potrdilom o prebolelosti ali cepljenju bodo lahko med drugim obratovale tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve.
Vozniška in prometna dovoljenja se podaljšajo do 9. maja.

Vlada je naložila predstojnikom organov državne uprave od 1. do 11. 4., naj bo na delovnih mestih največ 20 % uslužbencev, ostali bodo delali od doma. K delu od doma pozivajo tudi v gospodarstvu.

V tem času se prekinejovse verske dejavnosti oz. bogoslužja s prisotnostjo ljudi. Ostaja samo verska duhovna oskrba ljudi v stiski.

V športu je dovoljena le individualna vadba ter rekreacija na prostem za člane istega gospodinjstva. Odpovedana so tudi vsa športna tekmovanja, z izjemo velikih mednarodnih tekem.

Galerije, muzeji, knjižnice in arhivi bodo morali zapreti vrata, enako tudi ograjene parke.

Kot zagotavljajo predstavniki Vlade, bodo po 12. aprilu znova začela veljati pravila po tako imenovanem semaforju. Ne glede na situacijo se bodo takrat tudi znova odprle šole.

Še več o ukrepih bo znano, ko bodo odloke objavili v uradnem listu, še več z novinarske konference pa lahko preverite TUKAJ.(AD)