januar 13, 2017

Vlada potrdila gradnjo hitre ceste mimo Braslovč

Vlada je na včerajšnji seji sprejela državni prostorski načrt za hitro cesto Šentrupert–Velenje, čeprav v več občinah tej trasi nasprotujejo. Projekt, vreden 300 milijonov evrov, je tudi uvrstila v načrt razvojnih programov do leta 2020.

Takole je bilo oktobra na protestru proti gradnji hitre ceste mimo Braslovč.

Proti tudi kmetijski minister
Hitra cesta, za katero je država postopke začela že davnega leta 2004, bo vodila od avtocestnega priključka Šentrupert mimo občin Braslovče, Polzela in Šmartno ob Paki, čemur že dolgo ostro nasprotujejo v civilnih iniciativah. Te občine tudi niso dale soglasja na uredbo, dala pa ga je občina Velenje. Civilne iniciative, ki so po zadnjih javnih razpravah konec lanskega leta pripravile tudi javni protest (preberite TUKAJ), vseskozi opozarjajo, da bo zaradi projekta treba porušiti številne hiše in da bodo uničena tudi kakovostna kmetijska zemljišča. Uredbe o državnem prostorskem načrtu za gradnjo ceste ni podprl tudi kmetijski minister Dejan Židan.

Zdaj v lov za gradbenim dovoljenjem
»Ta državni prostorski načrt izpolnjuje pogoje strategije prostorskega razvoja Slovenije,« je po sprejemu dokumenta na vladi dejala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen in dodala, da so s sprejetjem uredbe na vladi zdaj izpolnjeni pogoji za pripravo dokumentacije in izdajo gradbenega dovoljenja. Na novinarski konferenci po seji vlade je še povedala, da so se pri pripravi poteka trase ceste skušali, kolikor se je dalo, izogniti kmetijskim zemljiščem in objektom, kar pa v celoti ni bilo mogoče. Še podrobneje o projektu, katerega investitor bo Dars, ministrici prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Ministrica na novinarski konferenci o hitri cesti