oktober 15, 2020

Vlada zaostruje ukrepe zaradi koronavirusa - kaj prinašajo novosti?

Slabšanje epidemiološke slike je prineslo nove vladne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Od jutri veljajo omejitve zlasti v rdečih regijah, kjer je tudi savinjska regija. Od ponedeljka se bodo učenci in dijaki, razen učencev od prvega do vključno petega razreda, šolali od doma.

Od jutri bo v savinjski regiji med drugim obvezna uporaba mask tudi na prostem, omejeno bo zbiranje oseb - na največ deset, pa tudi gibanje iz rdečih regij bo omejeno. Ponedeljek za nekatere prinaša šolanje na daljavo. (Foto: Pixabay)

Od jutri so v sedmih rdečih regijah, kjer je največ okuženih v državi in kamor sodi tudi savinjska regija, prepovedana vsa zbiranja nad deset oseb, tudi verski obredi, je na današnji novinarski konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs. Prav tako je prepovedano gibanje iz rdeče regije, bivanje bo dovoljeno na ali začasnem ali stalnem naslovu. So pa v odloku predvidene nekatere izjeme. Katere?

Pa tudi pri koriščenju turističnih bonov velja izjema. Aleš Hojs:

Sicer pa Hojs pravi, da bodo policisti opravljali naključne kontrole, s katerimi bodo preverjali razloge in dokazila za gibanje iz rdečih regij.

V rdečih regijah maske tudi na prostem

Od jutri bodo maske v rdeče obarvanih regijah obvezne tudi na prostem. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je ukrep utemeljila z argumentom, da je dejstvo, da ko govorimo ali smo športno dejavni, okoli nas nastajajo oblaki kapljic. V tem aerosolu je tudi virus, zato je smiselna nošnja mask. Pri tem sicer obstajajo izjeme. Bregantova našteva:

 

Maska na prostem ne bo potrebna tudi ob individualni športni dejavnosti, a Bregantova pravi, da je treba pri tem paziti, da ne pridemo v stik z drugimi.

 

Te občine sodijo v rdeče regije. Slika: STA, zajem zaslona

Teden pred jesenskimi počitnicami tudi s šolanjem na daljavo

Prihodnji teden je v šolah zadnji teden pred jesenskimi počitnicami. Učenci od prvega do vključno petega razreda ga bodo preživeli v šolskih klopeh, ostali osnovnošolci pa se bodo od ponedeljka šolali od doma. Prav tako bo na daljavo potekal pouk v glasbenih šolah. Popoldanske in obšolske aktivnosti v šolskih prostorih se ne bodo izvajale. V zaprtih šolskih objetkih pa le tekmovanja in treningi za registrirane športnike. Pouk pa bo še naprej potekal v živo v zavodih za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in pouk v osnovnih šolah s prilagojenim programom.

Prav tako bodo na daljavo višje strokovne šole in izobraževanje odraslih. O poteku šolanja v visokem šolstvu presojajo univerze, a verjetno bodo, glede na dosedanje izkušnje, pedagoški proces preselile na splet. Dijaški in študentski domovi ostajajo odprti, a študente in dijake, ki se lahko vrnejo domov, to storijo. Medtem pa delo v vrtcih poteka nespremenjeno. Sicer pa je šolska ministrica Simona Kustec ob napovedi ukrepov poudarila:

 

Maske so naslednja dva tedna obvezne za vse učence, če niso v matičnem oddelku, je še dodala Simona Kustec. V fitnes centrih in prostorih za skupinske vadbe je po njenih besedah lahko na 20 kvadratnih metrov ena oseba, tudi v rdečih regijah. Le nekaj minut za tem je sicer gospodarski minister Zdravko Počivalšek dejal, da se v rdečih regijah fitnes centri zapirajo.

Kako je s frizerji, kozmetičnimi saloni in drugimi storitvami?

V sklopu novih ukrepov za zamejitev širjenja novega koronavirusa začnejo veljati tudi omejitve prodaje blaga in storitev, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V regijah, ki niso rdeče, bo omejeno število oseb v fitnes centrih in frizerskih ter kozmetičnih salonih, in sicer na eno osebo na 20 kvadratnih metrov. Še vedno bo mogoče opravljati gostinske storitve. V rdečih regijah, kamor spada tudi Savinjska, pa bodo v soboto na tem področju začeli veljati še strožji ukrepi. Počivalšek pravi:

 

Ta prepoved pa ne velja za gostinske dejavnosti v nastanitvenih objektih, kot so hoteli, kampi, a le za goste. Dovoljena bo le postrežba sedečim, upoštevati bo treba medsebojno razdaljo 1,5 metra. Dovoljena pa bo dostava hrane in pijače ter njen prevzem. (NS, TMG)