november 22, 2018

Volitve v Rogaški še razburjajo

Nedeljske volitve so v Rogaški Slatini dvignile nemalo prahu. Kot je znano, so razveljavili volitve v občinski svet, saj je na enem od volišč prišlo do napačnega deljenja glasovnic. Pojavili so se sumi, da so bile nepravilnosti še na nekaterih drugih voliščih. Občinska volilna komisija je prejela več ugovorov. So bili upravičeni? 

Občinska volilna komisija v Rogaški Slatini je prejela štiri ugovore, tri je zavrnila kot neupravičene. (Foto: Radio Štajerski val)

Trije neupravičeni, enega so obravnavali
Nedeljske volitve v Rogaški Slatini so se najprej zapletle zaradi nepravilosti pri deljenju glasovnic za občinski svet na volišču v Spodnjem Negonju. Volilni odbor je, kot je pojasnil predsednik občinske volilne komisije Marjan Aleksić, 37 glasovnic za občinski svet, ki so bile namenjene za volivce iz 2. volilne enote, delil tako volivcem druge kot tudi tretje volilne enote. Volilni odbor je že v nedeljo ocenil, da gre za nepravilnosti, ki bi lahko bistveno vplivale na izid volitev, zato je prekinil glasovanje za občinski svet, Občinska volilna komisija je zatem na tem volišču glasovanje v občinski svet razveljavila in razpisala nove volitve. Na volitve za župana in v svete krajevnih skupnosti zaplet ni vplival. V slatinski občinski volilni komisiji so potrdili, da so prejeli štiri pravočasne ugovore na izide volitev, obravnavali so jih na včerajšnji seji. Kot je za naš radio povedal Aleksić, so tri zavrnili kot neupravičene, enega pa so obravnavali, saj da je bil upravičen. Občinska volilna komisija je izvedla ponovno štetje in spisala nov zapisnik. Kot pravi Aleksić, nepravilnosti niso odkrili. Danes se bo komisija sestala še enkrat in potrdila volitve za župana in za svete krajevnih skupnosti. Sestavila bo delno poročilo, ki ga bo poslala županu Občine Rogaška Slatina, Državni volilni komisiji ter vsem predstavnikom kandidatur oziroma list kandidatov. Volitve za občinski svet, ki jih bodo na enem od volišč 2. decembra ponovili, bo obravnavala naknadno. (NS)