junij 4, 2018

Slavje SDS, poslanci tudi iz naših krajev

Včeraj smo na devetih državnozborskih volitvah izbirali stranke, ki bodo predčasno oblikovale novo vlado. Največ volilnih upravičencev je prepričala SDS. Med 90 poslanci jih bo kar nekaj tudi iz naših krajev.

Volitev se je udeležila dobra polovica volilnih upravičencev.

Koliko mandatov pripada strankam?
Na tokratnih volitvah je slavila stranka SDS, ki je po več kot 99 % preštetih glasovih prejela 25 poslanskih sedežev oziroma 24,96 % glasov volivcev. Sledi ji Lista Marjana Šarca z 12,66 %, kar ji je prineslo 13 mest v parlamentu. Tretja je stranka SD, ki ji je svoj glas namenilo 9,92 % volivcev ter bo imela deset poslancev. Sledi SMC, ki je zmagala na prejšnjih volitvah, tokrat pa je prepričala 9,75 % volilnih upravičencev. Tudi SMC-ju bo pripadlo deset poslanskih mest. Mandat manj je z 9,29 % podpore prejela Levica. NSi je prejela 7,13 % glasov oziroma sedem poslanskih mandatov. Stranko Alenke Bratušek, ki je prejela 5,12 % glasov volivcev, bo v parlamentu zastopalo pet poslancev, prav tako DeSUS, ki je prepričal 4,91 % volivcev. Za las se je v parlament s 4,20 % glasov prebila SNS, ki ji bodo pripadla štiri poslanska mesta.

Naše kraje bo v parlamentu zastopalo 11 poslancev
Iz naših krajev bo v poslanskih klopeh prihodnja štiri leta sedelo 11 poslancev. Iz stranke SDS aktualna poslanca, Šentjurčanka Jelka Godec in Konjičan Bojan Podkrajšek, ter Slovenjebistričanka Karmen Furman. Vstopnico za hram demokracije sta dobila tudi aktualni gospodarski minister Zdravko Počivalšek iz vrst SMC in njegova strankarska kolegica Celjanka Janja Sluga, ki je v tem mandatu že bila poslanka. Iz vrst SD je še en mandat dobil prav tako aktualni poslanec Matjaž Han, ki je kandidiral v laškem volilnem okraju. V parlament se je uvrstil tudi aktualni župan Rogatca Martin Mikolič iz stranke Nova Slovenija, ki je v poslanskih klopeh nekoč že sedel. Iz naših krajev bodo poslansko funkcijo prihodnja štiri leta opravljali še Celjan Željko Cigler iz Levice, Šentjurčan Robert Polnar iz DeSUS, Polzelanka Lidija Ivanuša iz SNS, ki je kandidirala v Šentjurju, in Jožef Ribič, prav tako s Polzele, ki je za Stranko Alenke Bratušek kandidiral v žalskem okraju. Nekatere izmed njih smo že poklicali za prve odzive, prisluhnite jim v spodnjih posnetkih.

Volilna udeležba nekoliko višja
Na volitve je po preštetih več kot 99 % glasov odšlo 51,97 % oziroma 889.995 volilnih upravičencev, kar je nekoliko več kot na zadnjih državnozborskih volitvah leta 2014, ko je svoj glas oddalo 51,73 % volivcev. Najvišja udeležba je bila z dobrimi 60,81 % v Kamniku, najnižja pa v Lendavi, kjer je svoj glas oddalo 42,25 % volivcev. V naših krajih je največ ljudi volilo v volilnem okraju Žalec II, 58,53 %, najmanj pa v Šmarju pri Jelšah, in sicer 45,55 % volilnih upravičencev. Neveljavno glasovnico je oddalo 10.070 volivcev. Še podrobnejše podatke o izidih volitev, ki so sicer še delni in neuradni, ter volilni udeležbi najdete na strani Državne volilne komisije.

Datoteke

Matjaž Han iz SD o rezultatih na volitvah in izzivih pri sestavljanju vlade

Za kaj si bo prizadevala Janja Sluga iz SMC?

Jelka Godec iz SDS o novem poslanskem mandatu

Zdravko Počivalšek iz SMC po uvrstitvi v parlament

Martin Mikolič iz NSi po ponovni uvrstitvi v parlament

Bojan Podkrajšek iz SDS o svojih ciljih v parlamentu

Karmen Furman iz SDS o ciljih v parlamentu

Željko Cigler iz Levice o tem, za kaj se bo zavzemal kot poslanec

Jožef Ribič iz Stranke Alenke Bratušek o prioritetah, za katere se bo zavzemal

Robert Polnar iz Desus o svojem delu v poslanskih klopeh