marec 28, 2017

Vonj po praženem krompirju letos v Velenju

V Velenju bo septembra Svetovni festival praženega krompirja. Čeprav je do takrat še kar nekaj mesecev, so priprave že v polnem teku. Pričakujejo več kot 80 ekip z vsega sveta ter vsaj 10 tisoč obiskovalcev.

Svetovni festival praženega krompirja so lani gostili v Radljah ob Dravi, letos bo v Velenju. (Foto: Festivali Radlje)

Dogovor podpisali v Planici
Letošnji Svetovni festival praženega krompirja bo že sedemnajti. Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi ga v sodelovanju z lokalnimi organizatorji vsako leto pripravi v drugem kraju. Tokrat bo festival v Velenju. Po praženem oz. restanem krompirju pa je že dišalo minuli vikend v Planici, saj so tekme smučarjev skakalcev, kjer je bilo več deset tisoč domačih in tujih obiskovalcev, izkoristi za promocijo festivala. V Planici so tudi podpisali dogovor o izvedbi festivala.

Brezplačna degustacija
Na festivalu bo več kot 80 ekip, ne le iz Slovenije, med drugim jih pričakujejo tudi iz Velike Britanije, Švedske, ZDA, Nemčije, Madžarske … Po kakšnih receptih bodo pripravljali pražen krompir in kdo bo pripravil najboljšega, naj bi prišlo poskusit od 10 do 15 tisoč ljubiteljev krompirja. Velenjčani se že intenzivno pripravljajo na festival. „Poskusno smo že pripravili kar nekaj velikih porcij praženega krompirja, tako smo pražili že v adventnem času v Velenju, okoli 400 porcij smo razdelili na sejmu Natour Alpe Adria, v Planici pa smo spražili 80 kilogramov krompirja. Odziv obiskovalcev je bil zelo dober, tako da je očitno receptura odlična,“ nam je povedal direktor Zavoda za turizem Šaleške doline Franc Lenart. Recepta pa ni želel razkriti, za to bo treba počakati do septembrskega festivala. (AD)

Galerija slik