december 27, 2015

Vreme letos kmetom naklonjeno, cene nekoliko manj

Vinogradniki si bodo letošnje leto gotovo zapomnili po odlični vinski letini. Vreme je bilo kmetijstvu tudi sicer zelo naklonjeno. Poljščine so dobro uspevale, prav tako ni manjkalo hrane za živino. Problem pa so še naprej nizke cene, predvsem mleka. 

V Hiši vin Emino v Imenem, kjer je vinska klet Kmetijske zadruge Šmarje, prodajo vse več vina, tudi obiskovalcev je vse več.

Na cene vpliva več faktorjev
Konec leta je čas za pregled opravljenega dela in tkanje novih načrtov. V Kmetijski zadrugi Šmarje, ki združuje kmete iz Obsotelja in Kozjanskega, ga ocenjujejo kot uspešnega, saj je bila narava v nasprotju s preteklimi leti zelo prizanesljiva. Predvsem vinogradniki letino ocenjujejo kot najboljšo v več kot desetletju, zadovoljni so tudi poljedelci in živinorejci. „Manj kot z letino pa so kmetje tudi tokrat zadovoljni s cenami, ker je bilo celotno leto v trendu padanja cen. Pri tem je na prvem mestu žal mleko, ki je tudi najpomembnejša panoga v naši zadrugi. Pri govedu cene sicer niso padale, a niso se niti višale,“ razlaga direktor šmarske kmetijske zadruge Vinko But in dodaja, da je prihodnje trende praktično nemogoče napovedati. Na cene namreč vpliva več faktorjev. O tem in še marsičem – tudi novosti, ki zadruga načrtuje v Šmarju pri Jelšah – v spodnjem pogovoru. Z Vinkom Butom se je pogovarjala Anja Deučman. (AD)

Datoteke

Vinko But o kmetijstvu in delu šmarske kmetijske zadruge