oktober 23, 2020

Vrtci bodo večinoma zaprti, kakšno bo varstvo v Šmarju?

Od ponedeljka bodo vsaj za teden dni vrtci zaprli vrata. Varstvo bo v njih dovoljeno le za otroke, ki jim starši ne morejo zagotoviti drugega varstva. Govorili smo z ravnateljico Otroškega vrtca Šmarje pri Jelšah.

Vrtci bodo od ponedeljka odprti le za nekaj otrok. (Foto: Štajerski val)

Vlada je sinoči napovedala, da s ponedeljkom vrata zapirajo vrtci. Premier Janez Janša je občine pozval, naj skupaj z vrtci poiščejo možnosti, da varstvo zagotovijo za otroke tistih staršev, ki morajo v službo in sami ne morejo zagotoviti drugega varstva. Kako bodo za to poskrbeli v Šmarju pri Jelšah, smo vprašali ravnateljico tamkajšnjega vrtca Jelko Kitak. Tako pravi:

 

Za otroke, ki bodo v vrtcu, bodo zagotovili tudi prehrano, še pravi. Sicer pa Kitakova dodaja, da konkretnejših navodil pristojnih še nimajo, z ministrstva naj bi jih prejeli popoldne.

"Otroci potrebujejo rutino"
Med razlogi vlade za zaprtje vrtcev, ki bo predvidoma trajalo teden dni, lahko pa tudi več, je širjenje okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi v vrtcu. Kitakova pravi, da v šmarskem vrtcu za zdaj večjih kadrovskih primanjkljajev niso imeli, imeli so bolj ali manj polne in zdrave skupine in zdrav kader. Želijo si delati naprej čim bolj normalno, pravi. Ob tem dodaja:

Prav tako predšolski otroci po njenih besedah potrebujejo stike, tudi z vrstniki, ki jih v vrtcu dobijo. Zato upa, da vrata vrtcev ne bodo priprta predolgo. (TMG)