marec 15, 2020

Vrtci in šole bodo zaprti – kako se z otrokom pogovoriti o koronavirusu?

Od jutri bodo do preklica po državi zaprte vse šole in vrtci. Zaustavitev javnega življenja v državi ter tema koronavirusa, ki je v medijih in zasebnih pogovorih zadnje dni v ospredju, lahko pri najmlajših odpre številna vprašanja. Kako nanje odgovoriti?

Jutri bodo zaprti vrtci in šole, varstva kljub prvotnim napovedim ne bo. (Foto: Štajerski val)

Kako se z otroki pogovarjati o koronavirusu, da jim predstavimo resnost situacije in jih hkrati ne prestrašimo, ter kako jim približati preventivne ukrepe, ki veljajo proti novemu virusu, smo preverili pri Tomažu Bergoču iz Unicefa. Katja Žolgar se je pogovarjala z njim:

Varstva ne bo, nadomestilo ostaja
Jutri bi moralo v šole po koncu tedna vstopiti okoli 260.000 otrok in mladostnikov, med njimi kar več kot 212.000 mlajših od deset let. Vendar bodo ostali doma – vse vzgojno-izobraževalne ustanove po državi bodo namreč zaprte. Danes je vlada sporočila, da šole in vrtci ne bodo zagotavljali niti varstva otrok staršev, ki opravljajo službe, nujne za delovanje države. Sem sodijo denimo otroci zdravstvenih delavcev, policistov in vojakov. Pravijo, da se virus najbolj intenzivno širi prav med otroki, ki lahko tako ogrozijo rizične skupine, na primer svoje stare starše.

Starše na ministrstvu za šolstvo pozivajo, naj poiščejo individualno varstvo. Nekatere občine so pozvale civilno zaščito, da staršem, ki druge možnosti res nimajo, pomagajo z varstvom. Občine in civilne zaščite rešitve še iščejo ter svoje občane o njih sproti obveščajo na svojih spletnih straneh.

Še vedno pa velja, da so starši, ki bodo zaradi varstva svojih otrok ostali doma, upravičeni do povračila, ki znaša 50 odstotkov njihove plače oziroma vsaj 70 odstotkov minimalne plače. (TMG)