Vrtci in šole zaradi stavke spet zaprti

13.03.2018

Takole so stavkajoči vlado opozarjali in pozivali na februarski stavki, za jutri pa pripravljajo kar 11 shodov. (Foto: SVIZ)

Vzgojitelji, učitelji, profesorji in ostali zaposleni v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter univerzah bodo jutri znova stavkali. Tako kot ob februarski stavki bodo izobraževalne ustanove zaprte, v vrtcih in nižjih razredih osnovnih šol bodo organizirali le varstvo za nujne primere.

„Ne bomo se pustili vleči za nos“
SVIZ je odločitev o stavki sprejel pozno sinoči, po pogajanjih z vladno pogajalsko skupino in dolgi seji glavnega stavkovnega odbora. Ko je že kazalo, da so zbližali stališča in da stavke ne bo, je glavni tajnik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj sporočil: „Stavka v sredo, 14. 3. 2018, bo izpeljana, kot je bilo predvideno, zatem pa se bo še zaostrila, dokler ne bo vlada pristala na tisto, kar je danes v resnici že bilo dogovorjeno“. Ob tem je dodal: „Norčujejo se iz 40 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki so v stavki, iz staršev in iz vseh drugih. Mi se za nos vleči ne bomo pustili.“ Stavkali bodo na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja, od vrtcev do univerz. Pri tem bodo v vrtcih in šolah organizirali le nujno varstvo, tako kot je bilo že ob stavki na valentinovo. SVIZ ob tem pripravlja protestne shode, a ne le enega v Ljubljani, pač jih bo 11, med drugim tudi v Celju, Velenju, Mariboru in na Ptuju. Podrobnosti o stavki poiščite na spletnih straneh posameznih vrtcev in šol. (AD)
Štajerski val v sliki