maj 11, 2020

Vrtci ob vnovičnem odprtju pred številnimi izzivi

Čez teden dni naj bi znova zaživele vzgojno-izobraževalne ustanove, med njimi tudi vrtci. Elizabeta Jelen, ravnateljica Vrtca Šentjur, v katerega je na 11 lokacijah vpisanih 770 otrok, odprtje vrtcev pozdravlja. Hkrati pa opozarja, da bo vsa priporočila pristojnih težko v celoti upoštevati. 

Vrtci ta teden še samevajo. (Foto: Vrtec Šentjur)

Vrtec samo za otroke brez varstva
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na današji tiskovni konferenci sporočilo, da lahko starši v začetni fazi v vrtce pripeljejo samo tiste otroke, za katere ne morejo zagotoviti varstva doma. Starši, ki otrok ne bodo vključili v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačil, so zagotovili na ministrstvu in napovedali, da bodo podrobnejša navodila izdali v drugi polovici tedna. Ravnatelji vrtcev so sicer prve smernice in priporočila za izvajanje programov predšolske vzgoje dobili v petek. Gre za tri vrste navodil, ki so jih oblikovali Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zavod za šolstvo in šolsko ministrstvo. V glavnem gre za splošna navodila, pravi Elizabeta Jelen, ravnateljica vrtca Šentjur, kjer imajo v enajstih enotah letos vpisanih 770 otrok. 

Velik izziv kadrovske in prostorske kapacitete
Kako uresničljiva boda navodila, bodo v Vrtcu Šentjur še videli, ko bodo zbrali prijave vseh otrok. Le te morajo starši vzgojiteljicam posredovati do danes. Na izvedljivost ukrepov bo vplivalo tudi število prisotnih oz. odsotnih strokovnih delavcev. Nekaj delavcev bo verjetno odsotnih zaradi rizičnih zdravstvenih dejavnikov ali pa zaradi varstva svojih šoloobveznih otrok do 10. leta starosti. Jelenovo sicer zelo skrbijo priporočila za znižanje normativov, saj v vrtcu glede na priporočene normative nimajo dovolj prostorskih in kadrovskih kapacitet strokovnega kadra. Po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bi sicer vrtčevske skupine malčkov do 3 let lahko štele do osem otrok, v drugem starostnem obdobju pa bo lahko v oddelku do deset otrok. 

 Ravnateljica Elizabeta Jelen pozdravlja povratek otrok v vrtce, a ocenjuje, da bo nekatera priporočila pristojnih težko uresničiti. (Foto: Vrtec Šentjur)

Otroci ne smejo na igrala, ne smejo se dotikati
Elizabeta Jelen ocenjuje, da je dobro, da se vrtci ponovno odprejo in da ponovno zaživi vzgojno izobraževalni proces. Ni pa prepričana, da bo vsa priporočila možno v celoti upoštevati. Že npr. ukrep, da otroci naj kar največ časa preživijo zunaj, ne smejo pa na igrala, se ji zdi nerealen. Tudi priporočila, da se otroci med seboj naj ne bi dotikali, so po njeni oceni neživljenjska in neizvedljiva, saj je to otrokov normalen socialno čustveni razvoj, zlasti v predšolskem obdobju. Ob tem dodaja, da bodo vzgojitelji seveda poskrbeli za kar največjo higieno in varnost otrok in seveda za njihovo dobro počutje ter zanimivost dejavnosti tudi v teh drugačnih oblikah izvajanja vzgojno izobraževalnega procesa.

 Strokovnjaki svetujejo naj se otroci zaradi preprečevanja širjenja virusov izogibajo igralom. (Foto: Vrtec Šentjur)

V vrtec samo zdravi
Bolj kot zniževanje normativov pa je po oceni Elizabete Jelen pomembna skrb za zdravje. "Najbolj pomembno je, da pridemo v vrtec vsi zdravi, tako otroci kot njihovi starši in vsi zaposleni. Tu je na potezi celotna družba vključno z institucijami, kot so zdravstvo, delodajalci ipd., da se ljudem omogoči ostati doma, če zbolijo. Starši prevzamejo odgovornost, da pripeljejo v vrtec samo zdravega otroka. Gre za korenito spremembo v miselnosti, saj je to najbolj učinkovito sredstvo za preprečevanje širjenja okužb," razmišlja Elizabeta Jelen. Hkrati upa, da bomo kmalu ponovno zaživeli v normalnih okoliščinah, z objemi in brez omejevanja socialnih stikov, ki so bistvo otrokovega razvoja. (SP)