Kdo v šolski kuhinji olupi 15 ton krompirja?

18.03.2019

Kuhar Jani Marguč nas je ob obisku na radiu prijetno presenetil s čudovito in izjemno okusno tortico.

Tokrat smo ob Drugi jutranji kavi klepetali s kuharjem Janijem Margučem, ki skupaj s sodelavkami skrbi, da otroci in učitelji na šentjurski osnovni šoli Franja Malgaja jedo raznoliko in zdravo. Okoli šeste ure zjutraj zavihajo rokave, da je pravočasno pripravljenih približno 500 kosil in 540 malic. In to okusnih, pravijo učenci.

Pomembna je dobra organizacija
Kuhar Jani Marguč o svoji službi govori z navdušenjem. V njegovem primeru ne velja tisti rek o kovačevi kobili, ki je vedno bosa, saj tudi v domači kuhinji pogosto vihti kuhalnico. A priprava hrane v šoli za več sto lačnih ust je vedno svojevrsten izziv, ki terja dobro pripravo in organizacijo dela, poudarja. Predvsem zaradi velikih količin živil. Vsako šolsko leto v njihovi kuhinji denimo porabijo približno 10 ton mesa in 15 ton krompirja. Ko so na jedilniku palačinke, jih spečejo vsaj 900. Jutranjika Katjo in Davorja je zanimalo tudi, ali prihaja tudi do kuharskih "kiksov" in je hrana, denimo, preveč ali premalo soljena? Pripravljajo tudi dietne obroke? In kdo lupi krompir? Tudi o tem v spodnjem posnetku.




Štajerski val v sliki