november 29, 2016

Vsak otrok si zasluži lepe praznike

Decembra več pozornosti namenimo vrednotam, kot sta dobrodelnost in solidarnost. Številne dobrodelne akcije bodo praznike polepšale otrokom in družinam v socialni stiski. Kaj pa otroci v rejniških družinah? Njih so se spomnili z dobrodelno akcijo v celjskem Citycentru.

Ambasadorji dobrote so že uresničili nekaj novoletnih želja. (Foto: Citycenter Celje)

V Sloveniji več kot 900 rejniških otrok
Edinstvena dobrodelna akcija v celjskem nakupovalnem središču Citycenter letos poteka že osmo leto. V sodelovanju z osmimi centri za socialno delo celjske regije je vanjo vsako leto vključenih okoli 200 otrok. Od samega začetka akcijo podpirajo v Rejniškem društvu Slovenije, kjer so veseli, da se ljudje spomnijo tudi na otroke, ki so v družbi večkrat prezrti. »V Sloveniji je trenutno v 552 rejniških družinah skupno 941 otrok. Kar petina jih je v celjski regiji. Rejništvo je za otroke druga priložnost, možnost za varno življenje v urejenih razmerah, za njihove biološke starše pa možnost za popravni izpit. Otrok ima v rejniški družini urejene osnovne materialne pogoje za življenje, zmanjka pa za kakšne malenkosti, ki otroka osrečijo. Zato so drobne pozornosti v prazničnem času za te otroke izjemnega pomena,« pravi predsednik društva Darko Krajnc.

Kako izpolnim novoletno željo?
Otroci iz rejniških družin, stari od 5 do 10 let, so narisali risbice s svojimi novoletnimi željami. V Citycentru Celje so jih obesili na posebno smrečico, kjer so na ogled obiskovalcem. Kdor želi obdariti otroka in izpolniti praznično željo, sname risbico in kupi darilo. Prvi so novoletne želje minuli konec tedna izpolnjevali ambasadorji dobrote. To so ljudje iz sveta gospodarstva, športa, kulture in lokalne uprave. Letos so se povabilu odzvali župani vseh osmih občin, kjer so sedeži centrov za socialno delo, Bojan Šrot, Franc Zdolšek, Miran Gorinšek, Marko Diaci, Stanislav Šket, Bojan Kontič, Janko Kos in Ivan Suhoveršnik. Pomagali so tudi Franjo Bobinac, Marjan Mačkošek, Damjana Golavšek, Klemen Bunderla in Blaž Janc. Želji sta izpolnila tudi managerka Citycentra Darja Lesjak in direktor SES Boštjan Brantuša. Doslej so praznike z dobrodelno akcijo polepšali že več kot 1.300 otrokom. (NS)

Galerija slik