november 18, 2016

Vsako jutro začnimo s slovenskim zajtrkom

18. november je dan slovenske hrane. Eden od osrednjih dogodkov je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Posebno pozornost mu posvečajo v vrtcih in šolah, kjer bo zajtrk danes sestavljen izključno iz lokalnih živil.

V šolah in vrtcih vse leto izobražujejo o zdravi, loaklno pridelani hrani. Na tradicionalnem slovenskem zajtrku pa dajo temu še več pozornosti. (Foto: OŠ Frankolovo)

Bolj zdravo, pa tudi smotrno
Na mizah slovenskih šolarjev in vrtčevskih otrok bodo to jutro predvsem maslo, med, kruh, mleko in jabolka – vse domačega izvora. »Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izvajamo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Javnosti predstavljamo pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujamo k pravilni in zdravi prehrani. Osveščamo o pomenu živilsko-predelovalne industrije. Posebno pozornost pa namenjamo pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja,« naštevajo pobudniki projekta, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Trend se izboljšuje
Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcih in šolah pripravljajo že šestič, tudi tokrat bo poleg izobraževalnih institucij in ministrstva povezal še kmetije, javne ustanove, različne strokovnjake … V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo, da je hrana, ki je bila pripravljena v bližini, bolj sveža, hranljiva, s polnejšim okusom, prav tako ima manj dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Tega se v Sloveniji vse bolj zavedamo, k čemur pripomorejo tudi projekti, kakršen je dan slovenske hrane. Tradicionalni slovenski zajtrk pa poudarja še zajtrk kot izjemno pomemben obrok dneva. Trendi so spodbudni. »Trend zadnjih let kaže, da redno zajtrkuje skoraj polovica mladostnikov (45,1 odstotka), pred desetletjem pa je bil delež mladostnikov, ki redno zajtrkujejo, nižji (39,4 odstotka),« navajajo v NIJZ. Želijo si, da bi bil zajtrk s slovenskimi živili na mizah v vseh slovenskih domovih, in to prav vsak dan v letu. (AD)