julij 25, 2018

Vse več nereda na ekoloških otokih

V družbi Simbio opažajo vse več nereda na ekoloških otokih. Tako so se včeraj pridružili inšpektorici pri nadzoru nad zbiranjem odpadkov. Obiskali so sedem ekoloških otokov, odkrili so tri kršitelje.

Pri pregledu odpadkov so bili natančni. Odprli so vse vrečke in v njih našli marsikaj. (Foto: Simbio)

Smeti na tleh in v napačnih zabojnikih
Delavci Simbia so se na teren podali skupaj z inšpektorico Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Dobje, Dobrna, Oplotnica, Slovenske Konjice, Šentjur, Vitanje, Vojnik in Zreče Natašo Kos. Ogledali so si sedem ekoloških otokov na Dobrni, v Lembergu pri Novi Cerkvi, v Vojniku, Žepini in Šentjurju in ugotovili, da je približno četrtina odpadkov nepravilno odloženih. „Poleg najrazličnejših odpadkov ob zabojnikih so predvsem v zabojnikih za kovinsko in plastično embalažo našli odpadke, ki tja ne sodijo: cigaretne ogorke, škatlice cigaret, čevlje, steklenice, kartonske škatle za pice, valjček za beljenje, kavno goščo, limone, plenice, celo bakrene kovance. Ob zabojnikih pa so naleteli na vzmetnico, otroški električni motor, glasbeni stolp z zvočniki, kolesarske obroče, sesalnik, veliko oblačil ter listja v vrečkah in kup odpadnega papirja, ki je ležal na tleh pred praznim zabojnikom za papir,“ so sporočili iz Simbia in dodali, da so na podlagi različnih dokazov izsledili tri kršitelje – dve pravni in eno fizično osebo.

Kolikšna je kazen?
Vodja enote za ločeno zbiranje odpadkov na Simbiu Tadej Ferlež med razlogi za nepravilno odložene odpadke našteva premajhne zabojnike za posamezna gospodinjstva, uporabo ekoloških otokov za odpadke, ki nastajajo v dejavnostih, neustrezno ločevanje odpadkov na njihovem izvoru, ter malomarnost nekaterih ljudi. »Z nadzori, ki jih bomo še izvajali, želimo povečati zavedanje uporabnikov, da so za odpadke, ki jih proizvedejo, dolžni ustrezno poskrbeti. Povečane količine odpadkov iz gospodinjstev lahko občanke in občani kadar koli v času obratovanja brezplačno pripeljejo na svoje zbirne centre,« razlaga Ferlež in napoveduje še več nadzorov, kot je bil včerajšnji. Neupoštevanje pravil vas lahko tudi udari po žepu. Predpisana kazen za fizične osebe je sto evrov, za pravne pa tisoč evrov. Kako pravilno razvrščati odpadke, preverite TUKAJ. (AD)

Galerija slik