november 26, 2016

Modne zapovedi pri izdelovanju adventnih venčkov

V tokratni oddaji ZA DOM IN VRT smo se pripravljali na adventni čas. Kakšna naj bosta adventni venček in dekor? Katere barve narekujejo letošnji trendi? Če ste zamudili, prisluhnite posnetku. 

Adventni venčki so praviloma vijolični, a domišljija ne pozna meja. V večini jih barvno kombiniramo z ostalimi barvami v prostoru.

Na prvo adventno nedeljo se začenja adventni čas, ki za kristjane predstavlja čas pričakovanja in priprave na božič, praznik Jezusovega rojstva. Po cerkvah in tudi po domovih so zato pripravili adventne vence, ki so zunanje znamenje tega pričakovanja, na njih bodo zadnjo novembrsko nedeljo prižgali prvo od štirih sveč. Sveče naj bi bile vijoličaste ali bele, saj vijoličasta barva predstavlja upanje. Postopno prižiganje sveč vsako nedeljo, ki v prostor prinaša vedno več svetlobe, pa simbolizira rast dobrega. Adventni venci naj bi bili narejeni brez dodatnega okrasja, zato da pride do izraza navedena simbolika. Naš gost oddaje Za dom in vrt, vodja vrtnarstva na PUP Velenje Simon Ogrizek, ob tem pravi, da so vse bolj priljubljeni venčki, narejeni iz naravnih materialov. Še veliko več pa v spodnjem posnetku.