april 2, 2020

Vzeti svojca v domačo oskrbo ni enostavno

Velik problem novega koronavirusa je vdor virusa v več domov za starejše. Ministrstvo je svojce pozvalo, naj oskrbovance, če imajo možnost, začasno vzamejo v domačo oskrbo. Pobuda ima, kot pravi direktorica Pegazovega doma v Rogaški Slatini Kristina Kampuš, dve plati.

Težko je, ko si lahko s svojimi najbližjimi v stiku le prek računalnika in telefona, a tako stanovalci domov starejših kot svojci stroge ukrepe povsem razumejo, pravi direktorica Pegazovega doma. (Foto: Pegazov dom)

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini na srečo še nimajo okužbe z novim koronavirusom. Zavedajo pa se, da so v okolju, kjer je praktično žarišče okužbe. Zato direktorica Kristina Kampuš pravi, da se je tudi pri njih življenje v zadnjem mesecu precej spremenilo:

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je tiste, ki imajo svojce v domovih starejših, včeraj pozvalo, naj jih, če imajo možnost, do konca epidemije vzamejo domov. A Kampuševa pravi:

Tako v slatinskem Pegazovem domu ni svojca domov doslej vzel še nihče, z izjemo enega primera, ko pa so oskrbovanca vzeli v domačo oskrbo še preden je bila razglašena epidemija.

Tudi v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije v času epidemije novega koronavirusa ne beležijo pogostejših odhodov oskrbovancev iz domov za starejše občane v domačo oskrbo. Opozarjajo pa, da se po takšni odločitvi starostniki zaradi omejevanja širjenja virusa do konca epidemije ne morejo več vrniti v dom.

Direktorica Pegazovega doma ob tem poudarja, da se z raznoraznimi ukrepi trudijo narediti vse, da dom zavarujejo pred okužbo:

Obiski svojcev v domu so res že skoraj mesec dni prepovedani, a skrbijo, da so stiki vseeno mogoči. Kako?

Še več utrinkov življenja v Pegazovem domu v Rogaški Slatini v času karantene, kjer redno skrbijo tudi za rejen frizure stanovalk in stanovalcev, pa najdete TUKAJ. (AD)