april 25, 2015

Z muzejskim vlakom po Deželi Celjski

Danes je prvič po dolgem času na progi Celje - Podčetrtek spet zasopihala parna lokomotiva ter zapeljala prve potnike, ki so si zaželeli malo nostalgije in razgledov ob poti. Odslej se bodo lahko po tej progi peljali vsako soboto.

Z muzejskim vlakom po Deželi Celjski
Muzejski vlak se bo ustavil tudi v Šentjurju
Muzejski vlak se je na svoji prvi vožnji ustavil tudi v Šentjurju, kjer so jih pričakali potniki, oblečeni v starinska oblačila, nekateri pa so na vlak prihiteli  tudi z več kot 70 let starimi »bicikli«. Tako kot včasih ... in se spominjali, kako so na starem »Rogatčanu« osvajali dekleta ali pa se stiskali, da jih ni zeblo, ko je lokomotiva obstala v ledenem oklepu. Danes te bojazni ni, bodo pa vsi kraji ob poti z muzejcem pridobili, saj bodo potniki na postajah muzejskega vlaka zagotovo tudi izstopili in obiskali kraje in znamenitosti,  v Šentjurju velja še posebej izpostaviti Železniški muzej in Ipavčevo hišo, pa tudi Rifnik in Resevno. 
 
Muzejski vlak je dopolnitev ponudbe Dežele Celjske, projekta, ki združuje turizem 21-ih občin Savinjske regije. Tako v samem mestu Celje kot ostalih krajih ob poti muzejskega vlaka se s to pridobitvijo nadejajo še večjega obiska dnevnih turistov, zagotovo pa se bo s tem povečala tudi prepoznavnost turističnih destinacij in znamenitosti v tem delu Slovenije. Iz Celja bo vlak peljal vsako soboto ob 9.35, nazaj iz podčetrtka pa ob 18.45.
 
Projekt Z muzejskim vlakom po Deželi celjski je nastal v sodelovanju Slovenskih železnic in Zavoda Celeia Celje.