oktober 24, 2018

Z novima napravama do krajših čakalnih dob in več preiskav

V Splošni bolnišnici Celje se lahko pohvalijo z novim aparatom za magnetno resonanco in novim ultrazvočnim sistemom za diagnostiko raka prostate. Pomembni novosti bosta prispevali k zmanjšanju čakalnih dob, boljši dostopnosti ter večjemu naboru preiskav.

Denar za novi naložbi je skoraj v celoti zagotovilo Ministrstvo za zdravje. (Foto: Radio Štajerski val)

V celjski bolnišnici so imeli doslej 14 let star aparat za magnetno resonanco (MRI), katerega stroški vzdrževanja iz leta v leto naraščajo, hkrati pa se pogosto kvari. Kljub temu, da so nabavili novo napravo, bo stara še v uporabi, zato bodo lahko povečali število opravljenih preiskav. Potreba po njih, kot ugotavljajo v celjski bolnišnici, izrazito narašča na vseh področjih medicine, čakalna doba nanje pa je kljub različnim ukrepom in opravljenemu dodatnemu delu med najdaljšimi v Sloveniji. Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar razlaga:

Druga pomembna pridobitev je ultrazvočni sistem, ki opravi fuzijo predhodno narejene magnetnoresonančne slike z ultrazvočnim prikazom. Naprava bo pomembno izboljšala diagnostiko raka prostate, ki je najpogostejši rak pri moških v Sloveniji. Tovrstno diagnostiko v celjski bolnišnici uvajajo kot prvi v naši državi. Omogočila bo še bolj natančno določitev tumorjev in nato tarčno biopsijo prikazanih sprememb. Vindišar pojasnjuje:

Na ta način bodo lahko izboljšali prepoznavanje raka prostate in zmanjšali število biopsij, ki so praviloma neprijetne in boleče. Z novima napravama, ki sta med seboj kompatibilni, se bo tako okrepilo sodelovanje med radiološkim in urološkim področjem. Nova naprava za magnetno resonanco je stala nekaj več kot 1,5 milijona evrov, plačalo jo je Ministrstvo za zdravje. Za pripravo ustreznih prostorov zanjo je poskrbela bolnišnica, kar jo je stalo 350.000 evrov. Vrednost novega ultrazvočnega aparata je skoraj 160.000 evrov, več kot 90 odstotkov denarja je prav tako zagotovilo Ministrstvo za zdravje. (NS)