september 24, 2015

Za boljšo prihodnost steklarstva

V Rogaški Slatini so predstavili projekt Steklarstvo – izzivi prihodnosti. Njegov glavni cilj je prenoviti poklicne standarde za poklica steklopihalec in steklobrusilec ter vzpostaviti izobraževalne programe za nacionalno poklicno kvalifikacijo. Projekt je plod slovenskih in tujih partnerjev.

Projekt Steklarstvo - izzivi prihodnosti so predstavili mag. Klemen Žibret iz Steklarne Rogaška, Alja Polenek iz Ljudske univerze Šentjur in Urška Marentič iz Centra RS za poklicno usposabljanje.

S pomočjo evropskega denarja
Projekt je nastal na pobudo Steklarne Rogaška. Vajeti je kot vodilni partner prevzela Ljudska univerza Šentjur in za dobrih 200 tisoč evrov vreden program uspela pridobiti sofinanciranje Evropske komisije, pod okriljem programa Leonardo da Vinci. Slovenski partner je bil poleg steklarne še Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje, znanje in svoje izkušnje pa so prispevali še partnerji izobraževalnih ustanov iz Italije, Nemčije in s Češke.

Pomanjkanje steklarjev
Steklarna Rogaška, ki jo je julija prevzela finska multinacionalka Fiskars, že od lanskega decembra pa je tudi del mednarodne skupine WWRD, zaznava vedno večje potrebe po novih delavcih, ki pa morajo biti za delo čim bolje usposobljeni. „Za nas je to ključnega pomena, kajti zavedamo se, da niti najboljša tehnologija, niti najboljši razvoj, niti najboljše steklo nič ne pomenijo, če ni ustreznih ljudi,“ poudarja kadrovski direktor v steklarni Klemen Žibret. Projekcije kažejo, da bodo v steklarni v prihodnjih nekaj letih potrebovali med 30 in 50 dodatnih delavcev. Ob tem je že danes okoli 40 zaposlenih več, kot jih je bilo pred prevzemom. Skupaj Steklarna Rogaška zaposluje okoli 900 ljudi, s čimer je daleč največji proizvajalec kristalnega stekla v Evropi.

Osveženi programi in nacionalna poklicna kvalifikacija
Lastniška stabilnost pozitivno vpliva tudi na interes za steklarske poklice, tako so v Šolskem centru Rogaška po več letih znova sprejeli novince v srednješolski program steklarski tehnik. Ker pa se standardi dela, tehnologija in zahteve delodajalcev neprestano spreminjajo, je treba tudi izobraževanje prilagajati, nadgrajevati in posodabljati. Projekt Steklarstvo – izzivi prihodnosti tako po besedah vršilke dolžnosti direktorice Ljudske univerze Šentjur Alje Polenek prinaša prenovo standardov in katalogov znanj za steklopihalca in steklobrusilca. Prav tako so partnerji pripravili izobraževalne programe za odrasle, ki bodo lahko pridobili nacionalno poklicno kvalifikacijo. Po besedah Urške Marentič iz Centra RS za poklicno usposabljanje bodo programi, ki jih mora potrditi še ministrstvo za izobraževanje, primerni tako za tiste, ki že imajo izkušnje s steklarstvom kot za začetnike. Pilotni projekt so že izvedli, s skupino zaposlenih v steklarni. Podrobnostim o projektu in o potrebah po novih kadrih v Steklarni Rogaška prisluhnite v spodnjih posnetkih. (AD)

Datoteke

Alja Polenek o projektu

Klemen Žibret o projektu in Steklarni Rogaška