avgust 4, 2015

Za boljšo prometno varnost na Celjskem

Savinjska regija ima najslabšo statistiko prometne varnosti v Sloveniji. Letos je na cestah umrlo že 13 udeležencev prometnih nesreč, glavni vzrok ostaja neprilagojena hitrost.

Predstavniki PU Celje, Občine Celje in Javne agencije RS za varnost v cestnem prometu so v Celju predstavili ukrepe za izboljšanje prometne varnosti.

Približujemo se kritični meji
V letošnjem letu je Savinjska regija že skoraj dosegla kritično mejo števila mrtvih v prometnih nesrečah, ki je 14. Do začetka avgusta je na cestah namreč umrlo 13 udeležencev, samo v zadnjem mesecu 6. Po podatkih celjske prometne policije je glavni razlog za nesreče neprilagojena hitrost, sledijo nepravilna stran in smer vožnje, problematičen ostaja alkohol, v zadnjih tednih je za veliko nesreč krivo tudi vreme. Vročina namreč negativno vpliva na zbranost in strpnost voznikov. Žrtve prometnih nesreč so najpogosteje vozniki osebnih vozil, sledijo motoristi, kolesarji in pešci. Med povzročitelji nesreč negativno izstopajo starejši vozniki.

S preventivo do manj žrtev
Javna agencija Republike Slovenije za varnost v cestnem prometu je v luči poslabšanja prometne varnosti k aktivnostim za izboljšanje stanja povabila predstavnike vseh 33 občin Savinjske regije. Na srečanju v Celju sta svoje aktivnosti za zagotavljanje večje prometne varnosti predstavili celjska občina in celjska prometna policija. V prihodnji tednih, zlasti pa ob začetku novega šolskega leta, bodo policisti pripravili več preventivnih aktivnosti, poostreno bodo tudi nadzirali promet in merili hitrost. Policistom se bodo pri tem pridružili še redarji. Na celjski občini bodo posebno pozornost namenili pripravam na novo šolsko leto. Pred začetkom bodo opravili pregled šolskih poti in preverili, ali so pravilno označene in opremljene s prometno signalizacijo, v prvih dneh novega šolskega leta pa bodo za varnost otrok na cestah, ki vodijo do šol in vrtcev, kot vsako leto, skrbeli prostovoljci. (NS)