avgust 3, 2018

Za boljšo protipoplavno varnost na Konjiškem

Na Konjiškem Dravinja ob nalivih pogosto poplavlja. Najbolj prizadeti so krajani Zbelovega in Mlač. Čez dve leti bo drugače. Država in občina bosta za učinkovito protipoplavno zaščito zagtovili več kot 3 milijone evrov. Še ta mesec naj bi občina začela graditi nov kanalizacijski sistem, že čez nekaj dni tudi most čez Dravinjo.

Direktor podjetja BS Projekt Uroš Bratina in konjiški župan Miran Gorinšek sta dopoldne podpisala 327 tisoč evrov vredno pogodbo za gradnjo mostu na Zbelovem. Zgraditi ga mora do konca maja 2019.

Med prvimi naložbami je most
Most čez Dravinjo na Zbelovem bo gradilo podjetje UB Projekt s Prebolda. Posel je vreden 327 tisoč evrov. Nov most bo nadomestil starega, ki z lesenimi podporniki zdaj otežuje pretok Dravinje. Nov most bo betonski. Prenove bo deležen vodovodni cevovod, podjetje pa se je v pogodbi prav tako zavezalo, da bo zgradilo navezovalno cesto od mostu do regionalke ter do javne poti v smeri Zbelovske gore. "Dogovorili smo se, da bodo z deli začeli čez nekaj dni, končati jih morajo maja naslednje leto," je povedal župan Miran Gorinšek. S protipoplavnimi ukrepi v tem delu konjiške lokalne skupnosti zagotavljajo tudi možnost dodatne stanovanjske gradnje. Na poplavnem območju reke Dravinje namreč po novi zakonodaji ni več mogoče dobiti gradbenega dovoljenja. Toda pot do učinkovite protipoplavne zaščite bo še dolga. Katere naložbe država in občina še načrtujeta? In kdaj naj bi bil sistem dokončno urejen? O tem v krajšem pogovoru s konjiškim županom, prisluhnite mu lahko v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

MIRAN GORINŠEK O POTEKU DEL