marec 18, 2022

Za dvoživke v Kozjanskem parku boljši časi

V Kozjanskem parku bodo 20. marec, svetovni dan žab, obeležili z delavnico o dvoživkah. Obiskovalce bodo seznanili tudi z aktivnostmi v projektu LIFE AMPHICON, katerega cilj je ohranjanje številčnosti populacij. Projekt med drugim prinaša ureditev vzrejne postaje za dvoživke, cono brez rib v ribniku Trebče ter ureditev habitatov v Jovsih in na Bohorju.

V ribniku Trebče so za dvoživke uredili cono brez rib. (Foto: Kozjanski park)

V Kozjanskem parku bo ob 20. marcu, svetovnem dnevu žab, delavnica o dvoživkah. Na delavnici boste lahko izvedeli več o številnih dvoživkah, ki živijo v tem zavarovanem območju. Nekatere izmed njih boste lahko videli v živo in spoznali njihove edinstvene značilnosti. Seznanili pa se boste lahko tudi z aktivnostmi v projektu LIFE AMPHICON, ki jih izvajajo za ohranjanje številčnosti populacij. S partnerji iz Nemčije in Danske so tako prejšnji teden začeli aktivnosti za vzpostavitev vzrejne postaje za zelo ogroženo dvoživko - velikega pupka, ki jo načrtujejo pri upravi Kozjanskega parka v Podsredi, pojasnjuje vodja projekta Tatjana Zalokar.

Že prejšnji mesec so v Kozjanskem parku v sodelovanju z Ribiško družino Sotla v ribniku pri Kolarjevi domačiji v Trebčah uredili cono brez rib, namenjeno za dvoživke, ki spomladi mrestijo v ribniku.


Pri vzpostavitvi vzrjne postaje za dvoživke strokovnjakom Kozjanskega parka svetujejo projektni partnerji, strokovnjaki iz Danske in Nemčije. (Foto: Kozjanski park)

V Jovsih za dvoživke 15 hektarov zemljišč, na Bohorju 30 mlak
Ob ribniku v Trebčah bodo uslužbenci parka to nedeljo obiskovalcem predstavili še niz drugih prizadevanj, ki jih v okviru projekta LIFE AMPHICON načrtujejo za ohranjanje dvoživk. Med drugim nakup 15 hektarov zemšljišč v Jovsih v občini Brežice, kjer za dvoživke vzpostaviljajo ustrezne habitate. Aktivnosti pa izvajajo tudi na območju Bohorja, kjer je v načrtu ureditev 30 mlak za hribskega urha, razlaga Tatjana Kotnik.

Aktivnosti projekta LIFE AMPHICON so vredne okoli 750 tisoč evrov, od tega Evropska Unija sofinancira 60 % denarja, Ministrstvo za okolje in prostor 20 %, preostalih 20 % pa zagotavlja Kozjanski park. (SP)

PODOBNE VSEBINE:
V Jovsih nova bivališča za dvoživke
V Kozjanskem parku rešujejo žabe

Galerija slik