september 30, 2016

Za Frajerkami uspešno festivalsko leto

Septembrske oddaje Nedeljski meh so sklenila dekleta iz skupine Frajerke. Po uspešnem festivalskem letu so se oglasile pri nas na obisku, da bi predstavile vrsto svojih novih melodij. Za mikrofon sta sedli Lidija Križnik in Andreja Grosek.

Nasmejani, zgovorni, frajerski Lidija in Andreja sta bili tokrat gostji v Nedeljskem mehu.

Poleg Lidije in Andreje (ki ju poznamo že iz nekdanje dekliške zasedbe Iskrice) sta članici Frajerk še Marjetka Gričnik in Tamara Vandur. Ob zadnjem imenu Frajerke sicer pojasnijo, da je Tamara z njimi šele kakšen mesec, da je zamenjala njihovo prejšnjo harmonikarko Natalijo Hočevar in da ji pravzaprav niti niso dale veliko časa za premišljevanje in vaje. Tamara je namreč v njihovem prvem skupnem mesecu že nastopila z njimi na Ptujskem festivalu in na festivalu ženskih skupin v Gadovi peči na Dolenjskem. Glede na to, da so bila dekleta obakrat nagrajena za svoj nastop, kaže, da so se ujela odlično.

Vse štiri čalnice glasba spremlja že od mladih nog in kot zagotavljata naši tokratni sogovornici, si brez nje ne morejo več predstavljati življenja. V skupini Frajerke skupaj pojejo in igrajo drugo leto, nase pa opozarjajo z nekoliko drugačnim, svojstvenim zvenom, ki so ga nakazale že lani s svojo prvo melodijo Ljubi me. Zanjo so posnele tudi videospot, nato pa so se namesto videospotom posvetile predvsem nastopom in pripravi novih melodij. Te lahko ob našem klepetu slišite tudi v pripetem audio posnetku. Vsekakor – kot poudarjajo dekleta – bo katera od teh viž dobila tudi video preobleko, ampak v tem trenutku še ne izdajo, katero imajo v mislih.

O sebi pravijo, da  je njihovo vodilo izvajati kakovostno in prepoznavno glasno; njihovi poslušalci pa dobro vedo, da jim energije in dobre volje nikoli ne zmanjka.  V prihodnje imajo v načrtih snemanje kakšnega videospota, pripravljenih imajo tudi že nekaj novih pesmi, predvsem pa si želijo veliko nastopov in zadovoljne publike. Nekoliko se spogledujejo tudi z nastopi v tujini, vendar pravijo, da bodo le-ti morali še nekaj mesecev počakati. Kljub želji po izdaji svoje prve zgoščenke ter nastopih doma in na tujem se bodo dekleta okoli novega leta namreč malce umirila; v času najlepših praznikov se bo družina njihove pevke Lidije povečala za še eno frajerko ali frajerja. Vse dobro Frajerkam; zagotovo jih bomo z veseljem spremljali tudi preko Štajerskega vala.

Galerija slik