januar 31, 2018

Za lepše življenje brez cigaret

31. januarja obeležujemo Svetovni dan brez cigarete. Kajenje je v slovenskem prostoru velik javni zdravstveni problem, še zlasti problematično je kajenje med mladimi. Zato velja ob tej priložosti opozoriti na tveganja, ki jih povzroča kajenje in na različne oblike pomoči, s katerimi ga lahko opustimo.

Nikoli ni prepozno, da se odločite za ta korak. (Fotografija je simbolična.)

Od radovednosti do zasvojenosti
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji kadi skoraj četrtina odraslih prebivalcev, ki so v večini primerov začeli kaditi že kot najstniki. Mladi najpogosteje prvo cigareto pokadijo zaradi radovednosti. „Zanima jih, kaj je tisto, zaradi česar po cigaretah posegajo odrasli. Čeprav se na nek način zavedajo, da je kajenje nevarno, še niso zmožni kritičnega presojanja,“ pravi Marjana Iršič, vodja Centra za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Celje. Od le nekaj pokajenih cigaret do odvisnosti pride hitro: „Takrat telo hoče vedno večjo količino nikotina in ljudje posegajo po cigaretah, ko se sploh ne zavedajo, da še prve niso niti ugasnili.“ Posledice kajenja tobaka v Sloveniji so obsežne. Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, vsako leto pri nas umre 3.600 ljudi, vsak mesec 300, vsak dan 10. Številne smrti, ki jih pripisujemo kajenju tobaka, so prezgodnje. Umirajo namreč ljudje v aktivnih dobi - med 30. in 44. letom starosti vsako sedmo smrt pripisujejo kajenju, med 45. in 59. letom starosti pa celo vsako tretjo.

Zakaj prehati kaditi?
Razlogov za opustitev kajenja je veliko. Prvi je zagotovo, da tako zmanjšate možnost za številne bolezni, ki jih pripisujemo kajenju. Sem sodijo različne vrste raka, bolezni srca in ožilja ter bolezni dihal. Kajenje tobaka povzroča tudi sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, katerih posledica je lahko slepota, motnje erekcije, motnje imunskega sistema in številne druge. Ko ugasnete zadnjo cigareto, se bo torej izboljšalo vaše zdravje in telesna zmoglivost, življenje bo kakovostnejše. Izboljšal se bo občutek za vonjanje in okušanje, zobje bodo lepši in bolj zdravi. Nenazadnje pa bodo tudi obleke in stanovanje dišale lepše kot prej. Kot pravi Marjana Iršič, opustitev kajenja ni žrtev, ampak dejanje, ki kaže na to, da lahko posameznik nadzoruje svoje življenje.

Kako narediti prvi korak?
V Sloveniji je na voljo več vrst pomoči pri opuščanju kajenja. Po nasvet se lahko obrnete na osebnega zdravnika, tudi na farmacevta v lekarni. Odločite se lahko za skupinsko ali individualno opuščanje kajenja v programu „Da, opuščam kajenje“, ki se ga lahko udeležite tudi v Centru za krepitev zdravja v celjskem zdravstvenem domu. Za udeležbo ne potrebujete napotnice osebnega zdravnika. Tisti, ki bi radi prenehali kaditi, lahko pokličete tudi svetovalni telefon za opuščanje kajenja 080 27 77. To so orodja, ki vam bodo pomagala pri odvajanju od kajenja. Najpomembneje pa je, da spremenite določene ustaljene navade, poiščete nekoga za pogovor, ki vam bo stal ob strani, najdete načine za zmanjševanje stresa, se naučite dihalnih sprostitvenih vaj, znate zaposliti svoje roke in se izogibate okolju, kjer ljudje kadijo. Vaš uspeh je odvisen od vaše volje. Več o opuščanju kajenja in prednosih življenja brez cigaret prisluhnite Marjani Iršič v spodnjem posnetku. (NS)

Datoteke

MARJANA IRŠIČ O OPUŠČANJU KAJENJA IN PREDNOSTIH ŽIVLJENJA BREZ CIGARET