december 30, 2015

Za še boljšo solidarnost na Konjiškem

V konjiški občini bodo gasilci in prostovoljci Rdečega križa poslej tesneje sodelovali pri zagotavljanju raznovrstne pomoči občanom. Prepričani so, da bodo humanitarna prizadevanja tako še bolj učinkovita. K sodelovanju so se zavezali s podpisom sporazuma.

Sporazum sta podpisala predsednik PGD Slovenske Konjice Drago Alenc in predsednica OZRK Mihaela Pugelj ob prisotnosti sekretarke OZRK Renate Gabrovec in namestnika poveljnika PGD Alojza Hlasteca.

Kako se je porodila zamisel?
Pobudnik tesnejšega sodelovanja z Območnim združenjem Rdečega križa Slovenske Konjice je Drago Alenc, novi predsednik konjiškega prostovoljnega gasilskega društva, ki se je ob prevzemu funkcije vprašal, kako bi skupaj s kolegi gasilci lahko nadgradili poslanstvo društva. Ker socialna stiska žal nikoli ne usahne, je izziv prepoznal v zagotavljanju dodatne pomoči revnim, bolnim, osamljenim in nemočnim. In ker tovrstne razmere na terenu zelo dobro poznajo prostovoljci Rdečega križa, se mu je zdelo smiselno, da se povežejo. "Težko je danes govoriti o konkretni vsebini sporazuma, prepričan pa sem, da bomo prihodnje leto tak čas ugotovili, da se je tesnejše sodelovanje obrestovalo," je prepričan Drago Alenc. "Če bomo denimo na terenu zaznali, da nekdo želi darovati pohištvo, pa nima prevoza, ga bomo zagotovili mi, in darovane stvari dostavili v skladišče Rdečega križa. Kakšni ostareli občanki, ki živi sama, bomo denimo pomagali pri konkretnih fizičnih opravilih. In še bi lahko našteval podobne primere. Morda se bo porodila potreba po kakšni skupni akciji in podobno," še pravi Alenc, ki napoveduje sodelovanje tudi s konjiško Karitas.

Sporazum ne bo črka na papirju
Sekretarka konjiškega območnega združenja Rdečega križa Renata Gabrovec je ponujene roke s strani gasilcev toliko bolj vesela, ker so zaradi nove zakonodaje ostali brez ene sodelavke, ki jim je pomagala preko javnih del. "V našem združenju imamo 189 prostovoljk, so prizadevne in sočutne, toda gre večinoma za starejše gospe, ki napornejšega fizičnega dela na zmorejo, zato bo pomoč gasilcev še kako dobrodošla," poudarja Gabrovčeva. Tako Alenc kot Gabrovčeva si želita, da podpisani sporazum ne bi ostal črka na papirju, temveč odgovornost in zaveza za krepitev solidarnosti na Konjiškem. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

DRAGO ALENC O SPORAZUMU

RENATA GABROVEC O SPORAZUMU